În fiecare vineri: Transport public GRATUIT pentru clujeni

de | | 2 Minute

Vinerea Verde = transport public gratuit pentru clujeni

Campania Vinerea Verde a început vineri, 18 iunie 2021, clujenii beneficiind de acum de transport public gratuit în fiecare zi de vineri, pe liniile de transport în comun care acoperă raza municipiului Cluj-Napoca. Startul campaniei a fost promis de către autorități pentru momentul în care Cluj-Napoca atinge pragul de 50% de persoane vaccinate anti-COVID-19, procent depășit în data de 16 iunie.

Sub sloganul „Stop! Azi mașina stă pe loc!”, campania Vinerea Verde își propune să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport în comun ca mod principal de deplasare în oraș. În acest scop, clujenii vor beneficia de transport public gratuit în fiecare vineri, putând circula fără bilet pe mijloacele de transport în comun.

Vinerea Verde Cluj - Transport Public Gratuit (3)

Proiectul este susținut de către Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca, fiind prezentat și adoptat în Consiliul Local. Conform CTP Cluj-Napoca, campania are următoarele obiective:

1. Reducerea poluării chimice și fonice;
2. Descongestionarea traficului din municipiu;
3. Stimularea publicului călător în direcția renunțării la deplasări cu autoturismele proprii și utilizarea cu precădere a transportului public;
4. Reducerea accidentelor rutiere prin diminuarea numărului de autovehicule care utilizează trama stradală din municipiu;
5. Creșterea gradului de încărcare a capacităților de transport disponibile ale companiei, prin creșterea numărului de călători;
6. Reducerea costurilor pe călător transportat;
7. Reducerea sau chiar eliminarea blocajelor în trafic ca urmare a numărului din ce mai mare de autovehicule existente în circulație la diferite intervale din zi, în timp ce rețeaua de străzi are capacitate limitată de preluare a fluxului de autovehicule.
Pentru a-și atinge obiectivele din cadrul campaniei, pe lângă un transport public gratuit în fiecare zi de vineri, Compania de Transport Public Cluj-Napoca își asumă și alte măsuri, precum „modernizarea continuă a flotei de mijloace de transport public utilizând atât surse proprii cât și surse din bugetul local și prin atragerea de fonduri europene nerambursabile”, precum și „renunțarea treptată la autobuzele diesel și achiziția, cu precădere, de autobuze electrice, troleibuze și tramvaie cu cele mai moderne dotări și confort sporit pentru călători”.
Vinerea Verde Cluj - Transport Public Gratuit (3)

Costurile generate de acest program vor fi suportate, prin metoda compensației, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, conform Hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca nr. 165 din 21.04.2021.