Secretele unui vin gustos, preparat în propria gospodărie

de | | 2 Minute

Secretele unui vin gustos, preparat în propria gospodărie

Alegerea unor struguri bine copți, zdrobirea boabelor cu ajutorul unui zdrobitor desciorchinator struguri sau utilizarea unui filtru vin sunt doar câteva dintre cele mai importante sfaturi pe care specialiștii în vinificație le recomandă pentru prepararea vinului în propria gospodărie. 

Ca licoarea bahică să capete o savoare aparte și să-și păstreze calitatea până la consum, fiecare gospodar trebuie să țină cont de câteva sfaturi generale, dar și să opteze pentru unelte de vinificație performante. Tehnologiile moderne reinventează metodele clasice de preparare a mustului, simplificând sau chiar automatizând procesele tradiționale.

Secretele unui vin de calitate? Iată-le pe cele mai importante:

Recoltarea strugurilor, un pas esențial

Cu toții înțelegem că, pentru a obține un must dulce și aromat, strugurii trebuie să fie foarte bine copți. Perioada de recoltare a fructelor variază în funcție de soi, de climă, dar și de orientarea față de punctele cardinale, iar criteriul decisiv în stabilirea datei de culegere este concentrația de zahăr din struguri, care poate fi măsurată cu ajutorul unui refractometru. Când acest indice rămâne constant timp de câteva zile la rând, fructele sunt perfecte pentru recoltare. 

Secretul gustului aromat: utilizarea unui desciorchinator struguri

Specialiștii în vinificație pun accent pe folosirea unui zdrobitor cu desciorchinator struguri încorporat. Acesta din urmă are rolul de a separa resturile vegetale care ar putea periclita aroma finală a mustului și mai apoi, a vinului. Zdrobite împreună cu boabele de struguri, ciorchinele sau codițele cresc concentracția de tanin a vinului și îi împrumută acel gust amar, astringent.

Fermentația –  3 factori de care să ții cont

După obținerea mustului cu ajutorul unui zdrobitor desciorchinator struguri manual sau electric, următorul pas este fermentația lichidului sau, așa cum este cunoscut tradițional, procesul de “fierbere”.  Secretul vinificatorilor constă în curățarea mustului înainte de fermentație cu ajutorul unui filtru vin transvazând în alt recipient lichidul bahic. În acest fel, nu există riscul ca în must să se strecoare și resturi vegetale.

Ca procesul să se desfășoare în condiții optime, fiecare gospodar trebuie să țină cont de aceste trei aspecte: temperatura (aproximativ 18 grade Celsius pentru vinurile albe și 22 pentru cele roșii, timpul (este invers proporțional cu temperatura, 15 zile fiind suficiente pentru o fermentare la 20 de grade) și prezența unei cantități optime de oxigen, fără de care drojdiile nu se pot reproduce. O fermentare la rece (între 18-25 de grade) asigură licorii bahice o calitate superioară.

Claritatea – un indice al calității

Un vin limpede este un vin de calitate! Pentru a obține acea claritate a vinurilor de cramă, specialiștii în vinificație recomandă folosirea unui filtru vin atât pentru a curăța mustul înainte de fermentare, cât și în procesul de limpezire, posterior fierberii.

Acum, tot ce trebuie făcut este să depozitezi licoarea bahică în condiții optime și să te bucuri împreună cu cei dragi de savoarea unui vin de calitate!

Și îți mai împărtășim un secret: unele dintre cele mai performante unelte de vinificație sunt disponibile la BRONTO! Cu o experiență vastă de peste 25 de ani în vânzarea utilajelor și uneltelor de grădinărit, specialiștii BRONTO cunosc secretele unor recolte bogate și sănătoase, dar și a unui vin premium.

În portofoliul lor, regăsești o gamă variată de unelte de vinificație, produse la cele mai înalte standarde de calitate: zdrobitor desciorchinator struguri, filtru vin, presă struguri, vase de vinificație, pompe transvazare și unelte viticultură. Vizitează-le site-ul pentru mai multe detalii și sfaturi!

Articol redactat de: SEO365.ro