Viața ca un film – Cinematografe Clujene

de | | 3 Minute

Viața ca un film – Cinematografe Clujene

Clujul își scrie povestea cu fiecare clădire înălțată, fiecare pom plantat sau afacere născută. Ideile prind rădăcini, arta se cuibărește prin tot orașul iar viețile oamenilor rămân cea mai importantă sursă de inspirație pentru filme.

Ce sunt filmele? Proiecții ale viitorului, reprezentări fidele ale prezentului sau zugrăvirea trecutului nostru? Surprindem imaginația regizorilor, scenariștilor și jocul actoricesc în cadre ce ne transportă direct în vremea personajelor create.

Tehnologia a avansat atât de mult încât ne așteptăm să avem parte de o experiență completă când mergem la film, unde toate simțurile vor fi activate și spectatorii vor putea fi părtași la acțiune. Uneori însă, lucrurile simple sunt trăgaciul celor mai mari emoții.



Cinematografele de cartier păstrează încă aerul nobil al vremurilor trecute. Clujenii sunt mari consumatori de filme și dezvoltă adevărate evenimente create în jurul proiecțiilor de cinema. Prima proiecție de film din Cluj a fost difuzată în anul 1906 și a constat în câteva cadre ce înfățișau un tren care venea spre spectatori. Cele aproximativ 10 minute ce surprindeau imagini de zi cu zi, au reușit să impresioneze spectatorii. Să poți revedea imaginile înseamnă surprinderea eternității și retrăirea emoțiilor.

cinematografe clujene

Favorit este cel mai vechi cinematograf din Cluj, are peste un secol și a suferit multe transformări de-a lungul existenței sale, inclusiv două rebotezări. Dat în funcțiune odată cu Palatul Urania în 1910, în cinematograf au rulat primele filme mute din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Acum, pe lângă proiecții de film rulate ocazional, se organizează și concerte de muzică, piese de teatru sau diverse expoziții, fiind mai degrabă un spațiu cultural.

Un alt cinema încărcat de istorie, găzduit de un palat (Palatul Sebestyen), este Cinematograful Arta. Inaugurat în 1913, a aparținut multă vreme statului român. Însă în anul 2011 a fost revendicat de familia Sebestyen, fiind utilizat atât ca cinema, cât și ca spațiu cultural pentru diverse evenimente.

Construit în 1981 în cartierul Mănăștur, Cinema Dacia a beneficiat de curând de lucrări importante de modernizare. Investițiile au fost o salvare pentru cinematograful de cartier, ce s-a confruntat cu procese pentru dreptul de proprietate și ani buni de abandonare a spațiului. Primăria a câștigat însă procesele și a repus în funcțiune îndrăgitul cinematograf, ce e parte din identitatea clujenilor.

Și Cinema Mărăști a suferit transformări, odată cu cartierul al cărui nume îl poartă. Construit înainte de 1989 și aflat în administrația primăriei, cinematograful este gândit ca spațiu comunitar și cultural. Redeschis în 2011 după multe lucrări de modernizare, cinematograful devenea în acel moment singurul din țară unde intrarea e gratuită.

cinematografe clujene 2

Cu o durată de viață de peste 100 de ani, Cinema Victoria încă rezistă vremurilor noi. Adaptându-se nevoilor clujenilor, cinematograful găzduiește festivaluri importante de film și comedie. Se promovează producțiile europene, filmele românești, internaționale sau producțiile independente și cele experimentale.



Una dintre cele mai emblematice personalități ale Clujului, Florin Piersic, și-a împrumutat numele în 2011 fostului cinematograf Republica. Cu un design modern, dar cu elemente ce te poartă în celebrele filmele ale marelui actor, actualul Cinema Florin Piersic reușește să fie o atracție pentru studenții ce organizează aici maratoane de filme.

Cinema Florin Piersic Cluj

Dacă cinematografele de cartier nu sunt destul de încăpătoare, există și opțiunea cinematografelor din mall-uri. Cinema City oferă publicului o gamă largă de filme și spații moderne, dotate cu aparatură profesională.

Acum dacă știm unde putem merge la film, rămâne să alegem ce povești vrem să ascultăm. Tu ce film ne recomanzi?

Loredana Giță, redactor Cluj.com
foto: Alexandra Bucur, Cinema Mărăști, Cinema Dacia, Cinema Florin Piersic