Tehnologii asemănătoare, diferențe esențiale: vânzările online B2B și B2C
În business se utilizează adesea tehnologii foarte similare în gestionarea proceselor de vânzare online, fiind adaptabile indiferent de industrie. În vânzările B2B, softurile SFA permit agenților de vânzări să transmită comenzile automat în sistemul de gestiune și contabilitate. Pe de altă parte, vânzările online beneficiază de soluțiile de integrare ERP care sunt adaptabile atât domeniului B2B, cât și B2C.
Deși automatizarea transferului de date este specifică ambelor modele de afaceri online, diferențele dintre B2B și B2C sunt esențiale când vine vorba de gestionarea vânzărilor. Mai jos, vom aborda câteva dintre principalele deosebiri, dar mai întâi să vedem, pe scurt, care este definiția acestora.
Ce înseamnă B2B și B2C?
Conform Investopedia, B2B sau Business to Business se referă la tranzacțiile realizate între companii, unde de obicei sunt implicați producători, distribuitori și retaileri. Vânzările B2B se realizează într-un context al lanțurilor de distribuție, unde companiile achiziționează fie materii prime pentru a realiza noi produse, fie produse destinate vânzării. Comenzile pot fi realizate cu ajutorul agenților de vânzări sau, tot mai frecvent, prin intermediul magazinului online de prezentare.
Pe de altă parte, conform aceleiași surse, B2C sau Business to Consumer se referă la vânzarea produselor și serviciilor direct către consumatorii finali. Vânzarea se realizează fără un intermediar și în ultima perioadă se observă o creștere a volumului de vânzări B2C în mediul online.
Clienții fac diferența între modelele de business
O analiză Hubspot a subliniat principalele diferențe între modul de comunicare care trebuie abordat în funcție de modelul de business dezvoltat, respectiv B2B sau B2C. Iată mai jos principalele deosebiri pe care trebuie să le iei în considerare în funcție de specificul afacerii tale.
Clienții B2B preferă conținutul informativ. Dacă în cazul consumatorilor finali B2C comunicarea implică folosirea unor mesaje țintite către emoții, în cazul clienților B2B, aceștia preferă conținutul educativ, care îi ajută în luarea unei decizii raționale pentru dezvoltarea businessului.
Luarea unei decizii este mai îndelungată la clienții B2B. Clienții B2C sunt obișnuiți să achiziționeze rapid produse mai ales când vine vorba de industria FMCG. În schimb, în cazul clienților B2B acceptarea unei tranzacții influențează procesele interne dintr-o companie, ceea ce necesită „răgaz” pentru luarea unei decizii.
Contractele B2B sunt pe termen lung. Când iau o decizie, clienții B2B abordează o perspectivă pe termen lung, astfel încât colaborarea să fie una sigură și să asigure o evoluție continuă a businessului.
Integrarea ERP cu magazinul online – o soluție adaptabilă modelului B2B și B2C
Fluxul de date din magazinele online se realizează automat datorită integrării ERP, detaliile despre produse, prețuri, comenzi și clienți ajungând în sistemul de contabilitate. O astfel de soluție oferă mai mult timp pentru orientarea către specificul modelului de business dezvoltat, indiferent dacă este vorba despre o afacere de tip B2B sau B2C. Pentru a te concentra asupra afacerii tale, automatizează transferul de date din magazinul online folosind soluția ConnectoR din portofoliul Optimall by AROBS! Indiferent de industrie, echipa Optimall este pregătită să îți ofere o soluție personalizată.
Nr. de tel: 0264 202 118
E-mail: [email protected]
Articol publicitar
Noutăți de la Optimall by AROBS » aici.