Valentine si Dragobete

de | | 2 Minute

Valentine si Dragobete

Sau cum sa ne intoxicam cu prea multa dragoste simbolica, intr-o luna in care absenta luminii naturale isi spune cuvantul si multi dintre noi suntem suparati (plouati?), nerabdatori, aflati intr-o stare de tranzit, asteptand primavara.
Cand sarbatori internationale precum Valentine’s Day sau Halloween ni s-au revelat si noua, in urma cu mai multi ani, curiozitatea si nevoia de diversitate ne-au facut sa le adoptam. Recent insa, in ultimii ani, s-a dezvoltat curentul ,,anti”, o respingere a zilei de Valentine’s Day.

Este doar o reactie normala intr-o societate axata pe consum, care se ambitioneaza sa comercializeze la extrem chiar si cele mai de pret simboluri pentru noi, ca fiinte umane. Oamenii au ajuns la saturatie.

Dincolo de respingerea Zilei Indragostitilor din cauza comercializarii ei in exces – fapt deranjant pentru multi dintre noi, apare si nevoia intoarcerii inspre origini, autentic, traditional si specific romanesc. Astfel, ziua de Dragobete este tot mai des amintita de cei care s-au saturat de sarbatori importate care, pana la urma, nu sunt nici inradacinate pe aceste meleaguri, nici nu ne reprezinta in totalitate in ceea ce priveste modalitatile de manifestare.Si, uite-asa, ne-am ales cu doua zile destinate iubirii, in aceeasi luna februarie, la distanta de doar 10 zile. Putem lua in calcul un alt tip de argument adesea vehiculat: nu avem nevoie de o zi ,,speciala” (sau doua, in acest caz) pentru a fi mai buni, mai iubitori, mai iertatori etc.
Dar, privind in jur, e usor sa observam ca, de fapt, avem nevoie. Nu ar trebui sa avem nevoie. Dar uitam. Suntem uneori prea obositi, prea coplesiti de sarcinile si responsabilitatile cotidiene, prea prinsi in propria persoana si uitam. Uitam sa le zambim celor dragi noua, sa le oferim un cadou – pur si simplu, ca marturie a faptului ca ii apreciem si iubim, uitam sa facem (mici) gesturi de afectiune, sa fim atenti la nevoile lor.

Si, atunci, poate ca aceste zile speciale isi au rolul lor. Sunt ca un reminder, ca un ceas desteptator pentru altii, iar in cazurile fericite sunt doar un motiv in plus de a ne manifesta iubirea si afectiunea si azi.

Dar poate ca ce e prea mult strica ? Doua zile in aceeasi luna care simbolizeaza acelasi lucru vor tinde, pe termen lung, sa dilueze semnificatiile zilei.

Insa, stiati ca in anumite tari europene, precum Finlanda sau Estonia, Valentine’s Day celebreaza nu doar dragostea dintre doua persoane, ci iubirea in general si afectiunea fata de prieteni dragi si/sau familie?

S-a conturat aceasta imagine in constiinta noastra sociala comuna cum ca Ziua Indragostitilor, fie ca e Valentine’s sau Dragobete, vine la pachet cu inimioare roz si dulcegarii in care poate multi nu se regasesc. Iata ca unele popoare au preferat o imagine mai de ansamblu asupra iubirii, caci iubirea e un sentiment pe care il simtim nu doar fata de o singura persoana, ci fata de toti cei care conteaza pentru noi.Ar fi interesant ca Valentine’s Day sa evolueze si la noi in aceasta directie, iar Dragobetele sa isi pastreze semnificatiile. Facand abstractie de inevitabilele tendinte de comercializare a oricarei sarbatori, luna februarie ar deveni astfel o luna mai calda, a emotiilor si sentimentelor de prietenie si iubire, un pretext de manifestare a afectiunii fata de toti oamenii dragi noua – lucru pe care, in general, prea multi dintre noi evita sa il faca deschis, fara retineri.

Cluj.com va doreste un februarie calduros si plin de iubire!

Iulia Marc
Redactor Cluj.com