Ușa de metal din Parcul Central Cluj: In memoriam 1956
V-ați întrebat vreodată, pășind pe aleile parcului, ce-o fi cu ușa de metal din apropierea clădirii Universității de Arte și Design?
Privind dinspre aleile parcului, observi o ușă din metal, solidă, aflată pe un ax rotativ, cu un cadru de beton în jurul ei. Dacă te apropii, observi că scrie pe ea: IN MEMORIAM 1956.
Pare a fi o ușă de închisoare. „Magia” se întâmplă când treci de partea cealaltă a ușii. De dincolo, dinspre marginea parcului, prin ușă vezi aleile și copacii, oameni plimbându-se agale, liniște.
Ușa de metal din Parcul Central Cluj este un monument ce simbolizează revoluția anticomunistă din 1956 ce a avut loc în Ungaria. Conform plăcuței explicative, monumentul a fost finanțat de către Cancelaria Primului Ministru Ungaria (MeH) și Fundația Communitas.
Scurt istoric:
În anul 1956, studenții din Ungaria au inițiat o demonstrație pașnică împotriva dictaturii bolșevice, a ocupației sovietice și, implicit, a conducerii lui Mátyás Rákosi. Demonstrația s-a transformat însă într-o revoluție violentă, rezultând în numeroase decese. Peste 2500 de maghiari și peste 700 de soldați sovietici și-au pierdut viața. Ulterior, aproximativ 200 000 de maghiari au părăsit Ungaria și s-au refugiat în Occident.
Controverse
Ușa se află în parcul clujean începând cu anul 2009. Desigur și din păcate, a generat, la momentul inaugurării ei, o serie de controverse. Consilierii locali au fost acuzați de faptul că au confundat orașele Budapesta și Cluj-Napoca. În același timp, președintele Asociației „Kolozsvár” a explicat că monumentul reflectă nu doar evenimentele din Ungaria, ci a fost ridicat și în amintirea celor care au avut de suferit și au fost urmăriți și terorizați de comuniști în perioada respectivă, nu doar în Cluj, ci și în România.
Nouă ne place simbolistica ei, cele două fețe ale realității: închisoarea și libertatea spiritului, trecutul și viitorul.
Ușa de metal din Parcul Central Cluj este, în cele din urmă, un simbol al libertății, al unei societăți eliberate. Iar amplasarea ei într-un spațiu clujean, în contextul nesfârșitelor controverse și interese politice, subliniază cu atât mai mult simbolistica monumentului.