Petiție pentru declararea Urgenței Climatice în România | De ce să semnezi?

de | | 3 Minute

Urgență Climatică în România – de ce să semnezi petiția?

În contextul Săptămânii Climei și evenimentelor desfășurate în cadrul Global Climate Strike – care e cea mai mare acțiune mondială pentru mediu din istoria recentă, pe lângă creșterea nivelului de conștientizare la nivelul cetățenilor cu privire la schimbările climatice, se ridică întrebarea firească: „păi și ce putem face?”. Putem, pentru început, să le cerem politicienilor care ne reprezintă să declare starea de urgență climatică în România.

foto: Pan Ioan Photography | Global Climate Strike la Cluj

Există un oarecare sentiment de neputință când vine vorba de Natură, căci până la urmă schimbările climatice nu stau sub controlul nostru. Nu? Deși nu sunt sub controlul nostru direct, este important să înțelegem cauza: activitatea umană generează emisii de gaze cu efect de seră. De aici, dezechilibru în atmosferă, iar de aici, o serie de schimbări climatice cu scenarii alarmante. Aceste scenarii nu (mai) sunt probabilități ale unui viitor îndepărtat, ci realitățile unui prezent imediat, fiind susținute de date științifice și chiar asumate la nivelul statelor din întreaga lume.

Ce relevanță au schimbările climatice pentru România?

Poate fi dificil să rezonăm cu probleme care nu sunt în imediata noastră vecinătate. Inițiatorii petiției pentru declararea stării de urgență climatică în România – petiție pe care o puteți semna AICI – aduc în atenția noastră următoarele aspecte (îngrijorătoare):

  • România este codașă când vine vorba de implementarea măsurilor de prevenire și adaptare la schimbările climatice.
  • Aproximativ 40% din suprafața agricolă din țara noastră se află în zone cu risc de deșertificare. Ați auzit, măcar în treacăt, de „Sahara Olteniei”? – Între Craiova, Calafat și Corabia avem un… deșert. În creștere, de la un an la altul. Iar cei care lucrează în domeniul agriculturii cunosc îndeaproape efectele secetei. În anul 2012, când seceta nu a fost atât de devastatoare ca în acest an, producția agricolă a scăzut cu 20%, iar acest lucru a dus la scăderea PIB-ului.
  • Schimbările climatice își pun, așadar, amprenta în mod negativ și asupra traiului și PIB-ului – nu doar asupra mediului.
  • Deși cel mai afectat este Bucureștiul, toate orașele devin „insule” de căldură urbană. 
  • Peste 30 de ani, temperatura medie anuală în România va fi cu 3 grade mai mare, iar până la sfârșitul secolului XXI, aceasta va crește cu până la 5 grade! Ca exercițiu mental: un copil care se naște azi, „va crește o dată cu temperaturile”, urmând să treacă prin zile în care temperaturile vor ajunge și la 50°C!
urgenta climatica in romania ok 2
foto: Pan Ioan Photography | Global Climate Strike la Cluj

Tinerii și copiii din întreaga lume pun presiune pe liderii politici să ia măsuri urgente

Neglijența noastră față de mediu din ultimii 200 de ani îi afectează, acum, pe tinerii și copiii care vor fi nevoiți să treacă prin modificări majore ale climei. Schimbări climatice, care, deși la modul general nu sunt sub controlul nostru direct, sunt totuși direct influențate de emisiile de gaze generate de activitățile umane. Conform IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice), dacă în următorii 12 ani nu reușim să menținem temperatura medie globală la 1,5°C peste nivelul preindustrial, riscul de fenomene meteo extreme crește exponențial la fiecare 0,5°C. 

La nivel global, doar în cadrul Global Climate Strike (20-27 septembrie 2019), milioane de tineri au participat deja la manifestații pentru mediu, solicitând politicienilor asumarea reală a măsurilor necesare pentru a preveni aceste scenarii alarmante. Manifestații au loc și în orașe din România, deși la un nivel (considerabil) mai mic. În Cluj, a avut deja loc o astfel de manifestație, urmând ca vineri, pe 27 septembrie 2019, de la ora 17:00, să putem arăta din nou că ne pasă prin prezența noastră în fața Prefecturii » eveniment FB » Global Climate Strike Cluj – 27.09 17:00 – 20:00

urgenta climatica in romania ok 2
foto: Pan Ioan Photography | Global Climate Strike la Cluj

Ce solicităm prin semnarea petiției?

Dincolo de a participa la manifestații, putem semna, așadar, petiția pentru declararea stării de urgență climatică în România. Ce solicităm președintelui și prim-ministrului României prin intermediul acestei petiții? » https://facem.declic.ro/campaigns/urgenta-climatica 

• să declarați starea de urgență climatică;
• să realizați un program cu măsuri prioritare pentru a limita și a pregăti adaptarea României la fenomenul schimbărilor climatice;
• să solicitați înființarea unui Centru Național pentru Schimbări Climatice pentru studiul și coordonarea acțiunilor necesare;
• să mobilizați resursele financiare și să întreprindeți acțiuni la scară și viteză maximă pentru tranziția la o economie cu emisii zero, cât mai curând posibil.

Petiție realizată în cadrul Declic, în parteneriat cu Asociația Alburnus Maior.