Clujenii sunt invitați la dezbaterea „Un Someș mai curat” – despre deșeurile din zona aeroportului

de | | 2 Minute

Cea de-a treia dezbatere „Un Someș mai curat” va fi despre deșeurile din zona aeroportului

Organizatorii Someș Delivery organizează o dezbaterea ce va avea loc sub formatul unei mese rotunde în mediul online, pe platforma Zoom, miercuri, 28 octombrie 2020, de la ora 16:00. Au fost invitați la dezbatere reprezentanți din partea următoarelor instituții: Primăria Cluj-Napoca, Primăria Florești, Primăria Gilău, Primăria Apahida, Garda de Mediu Cluj-Napoca, Compania de Apă Someș SA, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Consiliul Județean Cluj-Napoca

Dezbaterea va putea fi urmărită live, transmisă de pe platforma Zoom, în evenimentul creat pe Facebook, iar cei care doresc să pună întrebări vor putea face asta prin intermediul comentariilor.

„Clujul este unul din orașele în care lucrurile merg bine, orașul se dezvoltă tot mai atent la locuitorii lui, transparența din sistemul administrativ a crescut, oportunitatea de a participa la procesul de proiectare a orașului se face prin concurs deja de câțiva ani. Politica verde pare noua valoare a orașului și nu e doar una declarativă. Am ajuns în punctul în care putem înțelege mai bine dezvoltarea orașului nu doar imobiliară, ci și cu spații verzi și naturale bine gândite. Dar ce se întâmplă cu spațiile naturale deja existente, dar neutilizate? De-a lungul Someșului sunt multe zone de acest gen și descoperim cu neplăcere că multe devin un amestec între natură și deșeuri. În acest război între natură și deșeuri cred că am ajuns în punctul în care putem să ne aliniem în spatele naturii și să facem front comun cu ea, nu împotriva ei, prin lipsa de atenție. Dorim să discutăm deschis despre această problemă ignorată atât de mulți ani și să facem loc pentru primele gesturi de ecologizare a râului, local, la nivel metropolitan, în amonte și în aval de Cluj.”, a declarat Marius Moga, coordonator al proiectului Someș Delivery.

Această dezbatere este o continuare a celor din lunile iulie și octombrie 2019, când, la finalul celei de-a 5-a ediții Someș Delivery, pe fondul campaniilor de igienizare și al indignării în rândurile societății civile vizavi de starea insalubră a malurilor râului, organizatorii au inițiat o petiție pe platforma Declic prin care cereau primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și lui Petru Horia Șulea, primarul comunei Florești să igienizeze de urgență malurile Someșului și să găsească soluții pentru prevenirea redepozitării gunoiului care amenință sănătatea clujenilor și floreștenilor.

Acelui demers i s-a alăturat și campionul olimpic, Ivan Patzaichin. Puteți citi mai multe despre concluziile și promisiunile dezbaterilor de anul trecut în articolul Un Someș mai curat 2 – Concluziile dezbaterii – VIDEO 360.

Astfel, se vor discuta măsurile luate în urma întâlnirilor din 2019, rezultatele obținute și planurile pe termen mediu și lung privind salubritatea Someșului.

Organizatorii doresc să atragă atenția asupra zonelor în care sunt depozitate ilegal și în mod repetat deșeuri și își propun să găsească soluții de lungă durată pentru acestea, împreună cu autoritățile competente, reprezentanți ai societății civile, organizații de mediu și clujeni interesați de un mediu natural mai curat.

Dezbaterea face parte din cea de-a șasea ediție a evenimentului Someș Delivery – un proiect independent, care provoacă și testează ideile comunității, pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Tema acestei ediții este REconectare la Someș / online și offline cu scopul de a-l explora pe întreg parcursul lui prin oraș și puteți afla mai multe despre activitățile și dezbaterile din program pe site-ul somesdelivery.ro/editii/sd-2020/ sau pe pagina de Facebook.


Comunicat de presă