Un sat dacic reconstruit în România

de | | 3 Minute

Interesul pentru cultura și civilizația dacă a crescut tot mai mult în ultimii ani în rândul românilor. E vorba, probabil, de o nevoie de autocunoaștere, de întoarcere la rădăcini și valori autentice simple. În Cluj, de exemplu, are loc anual Transylvania History Days, festival în cadrul căruia ne putem bucura și de reconstruiri ale evenimentelor din perioada daco-romană.

O fundație din județul Buzău – Fundația Sf. Sava, condusă de preotul Mihail Milea, a dus pasiunea pentru istoria locală la următorul nivel. Astfel, pe un deal din comuna Năeni, locuitorii vor experimenta traiul arhaic al dacilor, se vor adăposti în bordeie de piatră și se vor îndeletnici cu activități agricole de cultivare a pământului și creșterea animalelor.

Primele locuințe au fost deja construite și plasate pe dealul Tigoarea, în apropierea unei necropole dacice. E vorba de două bordeie, ridicate din piatră de Năeni, în stilul construcțiilor dacice din această zonă. Interiorul e utilat cu o sobă de cărămidă, mese și scaune din lemn, iar pe jos e pusă dușumea din lemn. Momentan, mica așezare are o populație de 5 persoane, constând în ciobanii de la stână și voluntari care se ocupă de amenajarea acestor bordeie. Începând cu anul 2016, însă, în satul dacic din Năeni se pot muta primii 12 locuitori, primii ,,daci moderni”.

sat dacic reconstruit in romania

”Regula pentru cine va locui acolo este să mănânce precum dacii, să trăiască precum dacii, să aibă ocupaţiile strămoşilor, precum cioplitul pietrei, al lemnului, olăritul. Satul se va întreţine singur. Oamenii vor creşte animale, păsări, vor prepara carnea la proţap sau în vase din ceramică, veselă din lemn. Vor fi îmbrăcaţi în straiele dacilor. Îşi vor asigura singuri hrana, vor putea face rost de bani din vânzarea produselor animale, naturale toate, mierea de albine, a vinului pe care îl vor obţine. Se vor autogospodări, iar în timp comunitatea se va extinde şi vor fi construite bordeie în funcţie de creşterea numărului de locuitori. Este posibil ca unii să nu reziste prea mult acestui stil de viaţă, însă cu siguranţă vor veni alţi voluntari. Satul nu va fi niciodată gata, pentru că el va fi în continuă dezvoltare”, declară preotul Milea pentru ziarul Adevărul.

Există, așadar, planuri de viitor pentru micul sat dacic deja implementat în Buzău. Primăria din Năeni se arată dornică să susțină proiectul, deja pune la dispoziția voluntarilor diverse materiale de construcții și unelte, iar suprafața de patru hectare care urmează să fie amenajată corespunzător aparține tot de primărie. Mai mult, primarul din Năeni declară că satul dacic ar putea fi introdus în aria administrativă a comunei, iar dacii de aici vor putea avea acces la instituțiile publice, aceștia nefiind izolați de comunitate, ci doar experimentând un trai arhaic. Pe lângă cele două bordeie deja amenajate, au mai fost construite un sanctuar, un lac și o stână.

,,Vrem să ne întoarcem la tradiţiile vechi, la simplitate, naturaleţe. Va fi şi un obiectiv turistic dar va fi şi un muzeu viu, un sat normal cum sunt cele naturale, dar cu obiceiuri mult mai vechi”, mai spune preotul Mihail Milea pentru Adevărul. (citește mai multe: adev.ro/nw7tcm )

Desigur nu putem aminti de perioada dacică, fără a ne duce cu gândul la un dac get beget de pe meleaguri clujene, în persoana lui Mugur Pop (mai multe despre el, într-un articol viitor) 🙂

sat dacic reconstruit in romania