Un oraș second-hand: magazinele din centrul Clujului

de |

Un oraș second-hand: magazinele din centrul Clujului

Este frumusețea o nevoie naturală a oamenilor? Dincolo de determinismul social și reprezentările vehiculate de media, nevoia de a avea un aspect îngrijit și estetic plăcut este ceva normal, firesc.

Cum se plasează orașul Cluj-Napoca la acest capitol?

Tinerii din orașul nostru sunt mari consumatori de articole vestimentare. Ca dovadă a acestei afirmații sunt remarcile admirative ale turiștilor care spun despre locuitorii Clujului că se îmbracă cu mult bun-gust și că sunt foarte stilați.

Pe de altă parte, Clujul se pezintă în ochii turiștilor străini cu o zonă centrală care abundă de magazine second-hand / outlet-uri, în timp ce în majoritatea orașelor europene, în centrul orașului, se găsesc magazine de haine cu vitrine decorate ca niște adevărate opere de artă.

Acest fenomen devine deranjant pentru că știrbește farmecul fațadelor clădirilor istorice din zona centrală și dă o impresie generală de „ieftin”.

De exemplu, pe strada Napoca putem identifica cu ușurință trei outlet-uri / magazine second-hand, pe strada Universității – unul, pe strada Memorandumului se găsesc patru magazine second-hand / outlet-uri, pe Bulevardul Eroilor – șapte, în Piața Mihai Viteazul – șase, iar în Piața Avram Iancu – trei. Acesta este numărul magazinelor outlet / second-hand doar din zona centrală a Clujului. Oricât de indulgenți am dori să fim, vom recunoaște, totuși, că e un număr destul de mare pentru centrul unui oraș.

Un oraș second-hand

Această problemă este pe agenda autorităților locale însă, de cele mai multe ori, amploarea fenomenului depășește capacitatea de reacție a instituțiilor legii. Primăria a încercat să stopeze expansiunea acestor magazine în zona centrală, dar pârghiile legii nu sunt tot timpul la îndemână. Atunci când temeiul legal a fost favorabil, autoritățile locale au interzis participarea la licitații a magazinelor second-hand / outlet-urilor. Însă, foarte multe spații din zona centrală sunt proprietăți private iar aici autoritățile au capacitate limitată de intervenție.

O afacere profitabilă

Pe de altă parte, această afacere este una extrem de profitabilă. Cifra de afaceri a acestor magazine, dar și expansiunea lor continuă îngreunează operațiunea de stopare a acestui fenomen. Plasarea în zona centrală a acestui tip de magazine generează un alt efect nedorit; existența unor magazine care vând tricouri Nike, de exemplu, la kilogram nu va încuraja nicidecum deschiderea unui magazin Nike în această parte a orașului.

În aceste condiții, dacă autoritățile locale nu pot interveni mereu ca să limiteze dominația acestei afaceri asupra zonei centrale a Clujului, dacă piața nu poate oferi o soluție favorabilă pentru acest fenomen care prejudiciază aspectul estetic al urbei noastre, care sunt soluțiile?

Putem apela la experiența altor orașe europene care au gestionat mai eficient situația magazinelor second-hand / outlet-urilor. Autoritățile locale ale orașelor din Austria sau Ungaria, de exemplu, au delimitat strict zonele pe care magazinele second-hand / outlet-urile le pot ocupa și gestiona, fără să prejudicieze imaginea orașului.

Merită să privim mai atent orașul Cluj-Napoca pentru că așa cum hainele sunt cartea noastră de vizită, clădirile și aspectul acestora reprezintă imaginea pe care un oraș o are în lume.
E oare Clujul un oraș atât de european pe cât ne place nouă să credem că este?

Veronica Onea, redactor Cluj.com

Un oraș second-hand