Un Hamlet istoric difuzat pe TVR 2
La împlinirea a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, TVR 2 va difuza luni, 28 aprilie, ora 20.10, spectacolul „Hamlet” pus în scenă de Gábor Tompa, la Teatrul Naţional din Craiova. Spectacolul care a avut premiera în anul 1996 va fi difuzat în trei părţi, astfel: partea I de la ora 20.10, partea a II-a de la ora 23.10 (după „Ora de Ştiri”) şi partea a III-a de la ora 00.25.
Din distribuţie fac parte actorii: Adrian Pintea, Mihai Constantin, Ilie Gheorghe, Valeriu Dogaru, Adrian Andone, Angel Rababoc, Tudorel Petrescu, Nataşa Raab, Valentin Mihali, Valer Dellakeza, Mirela Cioabă, Marian Râlea, Constantin Cicort, Vasile Cosma, Oana Pellea, Marcel Iureş, Ozana Oancea.
Despre felul în care a gândit acest spectacol, Gábor Tompa scria: „Spectacolul de la Craiova a dorit să fie o meditaţie asupra rostului teatrului şi implicit al regiei de teatru. De aceea, m-a interesat povestea lui Hamlet-regizorul, care descoperă la un moment dat că teatrul este singurul mijloc de a afla adevărul şi de a demasca tirania. Spectacolul pe care-l pune el în scenă este unul revoluţionar: vizionându-l, o lume întreagă află pentru prima oară ce s-a întâmplat în ţară… Iar regele, un «actor» desăvârşit în alte împrejurări, nu se poate sustrage de sub efectul lui, recunoscându-şi astfel crima. De aceea, importanţa «spectacolului în spectacol» este una vitală: el trebuie să fie de o forţă percutantă, ca să-şi poată atinge scopul. Este vorba despre un labirint de oglinzi teatrale, în care, la un moment dat, regele urmăreşte piesa, Hamlet urmăreşte piesa, publicul şi reacţiile regelui, iar noi privim în acelaşi timp spectacolul în care Hamlet îşi urmăreşte piesa şi publicul ei… Teatrul trebuie să arate în orice împrejurări timpul real…”
Regretatul actor, Adrian Pintea, spunea despre el şi şansa întâlnirii cu personajul Hamlet: „E o şansă să joci Hamlet. Sunt foarte mulţi actori în ţara asta care merită să joace Hamlet şi care poate ar fi făcut-o mai bine. Dar eu am avut noroc. Aş zice că există un moment de graţie în viaţa unui actor, în care, dacă-şi joacă bine rolul, poate spune liniştit: «Hamlet sunt eu!». Hamlet a însemnat o experienţă esenţială pentru mine! Nu sunt deloc ipocrit: a fost un cutremur de conştiinţă foarte clar pentru mine. A produs schimbări mari în propriul meu sistem de prejudecăţi. Meditând la soarta şi gesturile acestui personaj, mi-am rebalansat valorile personale, cele ce se referă la relaţiile cu oamenii din jur, la relaţiile cu această meserie, la relaţiile cu bibliotecile pe care le-am răvăşit până la 40 de ani. Da, a fost un cutremur.”