Un copil a fost rănit, zero vinovați. Concluziile raportului de la Sala Polivalentă

de | | 3 Minute

Un copil a fost rănit, zero vinovați. Concluziile raportului de la Sala Polivalentă.

După ce la finalul săptămânii trecute, în timpul unui meci de baschet, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a avut loc un accident în care un copil de 9 ani a căzut de la peste 4 metri din cauza unei distanțe prea mari între scările tribunei retractabile și partea fixă a acesteia, astăzi a fost prezentat raportul preliminar cu privire la cauzele acestui accident și a celor care se fac vinovați de accident.

Din raportul prezentat de către membrii comisiei alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, administratorul Sălii Polivalente, constructorii CON-A și Inter Sport și inspectori al Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj, reiese că problemele apărute la tribuna retractabilă din Sala Polivalentă erau cunoscute încă de la inaugurarea acesteia și că nu există vinovați pentru accidentul care s-a soldat cu vătămarea unui tânăr.
„S-au efectuat mai multe manevrări și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15-20 de persoane. S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din patru arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permirea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis. Ținând cont de faptul că se derulează și o anchetă a Poliției s-a încercat doar de probă reducerea dimensiunii firului care activează limitatorul de cursă și s-a observat că astfel tribuna se oprește automatizat, corespunzător fără a mai crea acel gol în partea superioară”, se arată în raport.

Probleme cunoscute de la inaugurarea Sălii

Administratorulul Sălii Polivalente, Ionuț Rusu, a mărturistit că se știa despre faptul că tribuna nu funcționează mecanic corespunzător încă din august 2015 și au preferat să deschidă manual tribuna retractabilă în loc se oprească temporar funcționarea acesteia până la remedierea problemei. „Am făcut mai multe sesizări privind remedierile de la Sala Polivalentă, inclusiv tribuna retractabilă. Acest gol a fost constatat de cei de la Intersport în august 2015. Acestă problemă a fost înaintată contructorului. În momentele când acea tribună nu funcționează mecanic o închideam sau deschideam cu ajutorul oamenilor”, a declarat Ionuț Rusu.

Un copil a fost rănit Sala Polivalentă Cluj Napoca

Care sunt recomandările comisiei tehnice

Potrivit raportului intocmit de către comisia care a verificat cauzele tehnice care au dus la accidentul de sâmbătă, singurele măsuri care luate vor fi angajarea de către administratorull Sălii Polivalente a unei persoane calificate și instruită pentru exploatarea și întreținerea acestei tribune pentru asigurarea unei mentenanțe periodice. „Ne gândim să propunem elemente suplimentare de siguranță pentru a împiedica deplasarea mai mult decât este corespunzător. Constructorul a notat aceste cauze și se va ocupa de aceste probleme pentru ca tribuna să funcționeze corespunzător automatizat. Acel gol nu trebuia să existe niciodată, organele vor stabili în sarcina cui rămânea să izoleze acel gol. Structura tribunei nu prezintă pericole în exploatare, sunt doar aspecte tehnice privind manevrarea. În acest moment tribuna este poziționată corect, acel gol nu mai există și toate evenimentele pot să se desfășoare fără nici un pericol. A fost o scăpare a celor care au manevrat acea tribună manual. Unul dintre constructori a luat legătura cu proiectantul, o societate din Polonia. Aceștia vor veni la Cluj, vor efectua o revizie a tribunei și vor trece la remedieri de ordin tehnic. Sala se află în garanție, astfel că toate problemele vor fi remediate!”, a concluzionat Șurubaru

Reamintim că un copil a fost rănit după ce a căzut de la o înălțime de aproximativ patru metri printr-o crăpătură care desparte tribuna retractabilă de tribuna fixă. În urma acestei căderi copilul și-a rupt o mână şi s-a lovit la cap, fiind externat de la spital abia a doua zi. Băiatul, în vârstă de 9 ani, a intrat în sală în timpul meciului de baschet dintre U-BT și CSM Oradea. Nefiind atent pe unde calcă, a căzut în gol aproape 4 metri printr-un spaţiu de aproximativ 30 de centimetri.

Dan Porcuțan  Redactor Cluj.com

Fotograf: Andrei Păcurar