Turul Muzeelor din Cluj – o oportunitate de a descoperi valorile Clujului!
Sambata, 28 februarie 2015, am organizat cu succes primul tur al muzeelor din Cluj, un eveniment sustinut de Asociatia Clujul Vazut Altfel si Cluj Guided Tours, care si-a propus sa invite clujenii sa iasa din casa, sa devina turisti in propriul oras si sa-i descopere valorile cele mai de pret!
In Cluj se organizeaza in mod regulat diverse tururi ghidate, insa noi ne-am dorit sa ne axam pe muzeele orasului, dat fiind ca sunt variate si putem jongla cu ceea ce au ele de oferit. In plus, un astfel de eveniment este destul de inedit la nivel local: participantii sunt clujeni care isi doresc sa (re)descopere cele mai de pret comori ale Clujului. Oricine se poate alatura grupului si, dupa primul tur organizat, suntem siguri ca exista interes si deschidere inspre cultura printre clujeni sau turistii care se afla in trecere!
Ideea unui astfel de eveniment este simpla: vrem sa promovam orasul Cluj-Napoca si partenerii Cluj.com intr-un mod cat mai activ, concret, dincolo de mediul online si frumoasa comunitate formata pe retelele de socializare. Iar promovarea vietii culturale a Clujului a fost intotdeauna unul dintre obiectivele noastre principale. Este un indemn la a descoperi impreuna ce au de oferit muzeele din Cluj.
Dupa ziua de sambata, ne declaram mai mult decat incantati de deschiderea si dorinta clujenilor si a catorva turisti de a ne insoti in Turul Muzeelor din Cluj!
La ora 10:30, ne-am adunat in Piata Unirii cam 24 de persoane (dintre care 18 clujeni si 6 turisti). Urma sa ne indreptam spre Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei si Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Pe tot parcursul evenimentului, participantii au beneficiat de serviciile de ghidaj ale Roxanei Coman, ghid in cadrul Cluj Guided Tours, precum si de serviciile de ghidaj oferite de muzeele pe care le-am vizitat. De mentionat si faptul ca turul a fost in totalitate gratuit pentru detinatorii de City Card (exceptand expozitiile temporare, in cazul celor care au optat si pentru vizitarea acestora).
Ne-am inceput ,,aventura” sub indrumarea ghidușului nostru Roxi – care, printre altele, ne-a dat mai multe informatii si despre deosebitul palat in care se afla Muzeul de Arta la ora actuala: Palatul Banffy.
In curtea interioara, asteptand sa rezolvam aspectele organizatorice, un domn – angajat al muzeului, s-a oprit pentru cateva minute si a discutat cu noi despre muzeu, despre exponate, despre expozitia temporara ,,Aurul si argintul antic al Romaniei” (aceasta mai poate fi vizitata pana pe 22 martie 2015, detalii aici ). A fost o intalnire neprevazuta, dar binevenita pentru grupul nostru de curiosi.
Galeria Nationala a Muzeului de Arta este expusa in 21 de sali de la etajul cladirii, aici fiind selectate si prezentate publicului peste 200 de piese de pictura si sculptura din patrimoniul total al muzeului, care evidentiaza colectiile de arta detinute de muzeul clujean si care surprinde evolutia artei din Transilvania, precum si multiculturalitatea specifica spatiului intracarpatic.
Doritorii au putut sa viziteze si expozitia temporara ,,Aurul si argintul antic al Romaniei”, in timp ce ghidul nostru s-a plimbat alaturi de ceilalti prin zona centrala a orasului.
De aici, ne-am indreptat spre Muzeul Farmaciei – poate una dintre cele mai placute si interesante comori ale Clujului. Prea putina lume stie de aceasta colectie deosebita pe care Clujul o detine! Muzeul si-a pastrat ceva din atmosfera secolelor trecute, o atmosfera pe care noi doar o intuim si o readucem la viata pasind in cladiri de mult uitate sau vizionand vreun film tematic.
Descoperi aici, in Piata Unirii 28, colt cu strada Regele Ferdinand, inceputurile farmaciei din Transilvania. Afli cate ceva despre celebrul praf de mumie si despre elixirul dragostei, despre leacuri de mult uitate si ingrediente mai mult sau mai putin atipice care au pavat drumul dezvoltarii ramurii farmaceutice, precum si a medicinei in zona Transilvaniei (si nu numai). Muzeul nu este valoros doar din punct de vedere al exponatelor, ci bucura vizitatorul si prin salile si aranjamentul sau. Abia asteptam sa il revedem!
O ultima oprire am facut-o la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sectia pavilionara, de pe strada Memorandumului. Alaturi de ghidul muzeului, am descoperit artefactele expuse, ce reconstituie un univers rural complex, dinamic si intercultural ce poate fi regasit bine conservat si in zilele noastre in anumite zone ale Transilvaniei. Expozitia surprinde ocupatii traditionale, mestesuguri traditionale, instrumente muzicale traditionale, alimentatia traditionala, costume taranesti si podoabe reprezentative pentru Tara Fagarasului, Marginimea Sibiului, Secuime, Oas, Maramures, Nasaud, zona sasilor bistriteni, Mocanimea Ariesului, Calata, Beius si Ineu, Carbunari sau Padureni, precum si obiceiurile cele mai pregnante in viata rurala transilvana.
Dupa o zi plina – din punct de vedere cultural, o mare parte dintre participanti, ne-am oprit la Prova, un restaurant aflat chiar langa Muzeul Farmaciei, pe strada Regele Ferdinand. Ne era foame / sete si eram dornici sa schimbam idei, pareri si ganduri unii cu ceilalti.
Turul Muzeelor din Cluj este un eveniment care va fi organizat in mod regulat, o data pe luna, urmatorul avand loc la finalul lunii martie. Turul vizeaza expozitiile permanente ale muzeelor, cu posibilitatea de a le vizita si pe cele temporare, in masura in care exista doritori.
Pe timpul verii, anticipam organizarea acestor tururi saptamanal, in masura in care si numarul de turisti va creste considerabil.
Pentru a fi la curent cu informatii legate de Turul Muzeelor din Cluj si alte evenimente organizate in scopul explorarii frumusetilor si valorilor pe care Clujul le are, urmariti aceasta pagina: aici.
Albumul foto al turului poate fi vizualizat aici (album facebook).
Va asteptam la urmatorul tur!
Cu drag,
Cluj.com si Cluj Guided Tours
Iulia Marc – Redactor Cluj.com
Lucian Nuță – Fotograf