Turnul Croitorilor Cluj
Treci de teatru și de Parcul Operei, iar vizavi de fosta Casa Învățătorului, privirea îți cade pe ce a mai rămas ca mărturie dintr-un sistem de apărare medieval, din Vechea Cetate a Clujului. Fortificația Turnul Croitorilor a fost construită în secolul al XV-lea, din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei, iar prima sa menționare datează din anul 1475 – din timpul regelui Matia Corvin.
Privind zidul, mintea îți aleargă înspre un Cluj misterios, de demult…
Azi, în urma demersurilor de conservare și restaurare realizate sub egida Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor a devenit un simbol cultural, fiind un Centru de Cultură Urbană. El adăpostește o cafenea, o expoziție care ilustrează istoria breslei croitorilor din Cluj, precum și spații care găzduiesc diferite evenimente culturale, prelegeri, expoziții sau concerte.
📸 radupadurean
Însa în urmă cu peste 500 de ani, Turnul Croitorilor era probabil cel mai puternic punct de apărare al Cetății, aflându-se în zona cea mai expusă pericolelor.
Purtând numele breslei responsabilă, inițial, cu întreținerea și apărararea sa, Bastionul Croitorilor a fost distrus și reconstruit în repetate rânduri. Afectat de o razmeriță a mercenarilor care nu-și mai primiseră soldele, de asedii succesive din partea lui Mozes Szekely (1603) și ale pașei Kuciuk (1660), de o explozie cauzată de un fulger care lovise magazia de muniții, de războaiele dintre curuții răsculați și lobonți, a fost reconstruit în forma actuală abia în anul 1718, de către generalul austriac Kriegsbaum.
📸 Visit Cluj
Martor la evenimente istorice importante, turnul și-a început „cariera” de apărare a orașului, în mod mai semnificativ, în anul 1601. Acest an are o încărcătura istorică deosebită, căci fiind capturați după bătălia de la Miraslău, Baba Novac (generalul lui Mihai Viteazul) și preotul Saski au fost torturați și executați în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În apropierea Turnului, a fost apoi expus trupul tras în țeapă al lui Baba Novac. Întors de la Viena în același an, Mihai a recucerit orașul și, în semn de apreciere pentru fostul său general, a înfipt un steag pe locul execuției.
Pe peretele sudic a fost montată o plăcuță cu textul:
,,După bătălia de la Guruslau, din 3 august 1601, Mihai Viteazul a poposit cu oastea sa în Cluj în 11-15 august 1601, cinstind la Turnul Croitorilor memoria generalului Baba Novac.”
Statuia celui din urmă a fost ridicată în anul 1975, în spațiul verde de lângă bastion, realizată fiind de către sculptorul Virgil Fulicea.
Membru al breslei croitorilor care păzește Turnul Croitorilor împreună cu un cavaler în secolul al XV-lea (sursă: komiții.ro)
Turnul Croitorilor în perioada comunistă și în prezent
În perioada comunistă, în urma lucrărilor de renovare din 1956-1957 și 1959, a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al orașului, care includea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Acesta însă nu a fost niciodata deschis publicului larg, lucru interzis de autoritățile comuniste în anul 1959.
Totuși, în cele din urmă, după alți 50 de ani, Turnul Croitorilor și-a primit statutul de spațiu cultural al orașului, făcând din nou parte din viața socială a clujenilor – de data aceasta într-o atmosferă frumoasă de calm și pace, contrastând cu trecutul istoric zbuciumat.
Locația poate fi vizitată în prezent de luni-vineri între 10:00-18:00, iar sâmbătă-duminică între orele 10:00-14:00. Un tur virtual 3D poate fi accesat aici, iar mai multe informații despre evenimentele și expozițiile care au loc în locație puteți găsi pe culturăurbană.ro
📸 dzs_cs
📸 Visit Cluj
Descoperă și mai multe obiective turistice semnificative din Cluj-Napoca aici.