Aprox. 40.000 de turiști în Cheile Turzii în doar câteva luni
Conform bilanțului realizat de Consiliul Județean Cluj și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo, Rezervația Naturală Cheile Turzii a fost vizitată de circa 40.000 de turiști și alpiniști, atât români, cât și străini. Numărul de vizitatori s-a înregistrat în perioada martie-iunie 2018, perioadă în care rezervația a fost deschisă pentru vizitare.
Din numărul total de vizitatori, peste 25.000 de persoane au ajuns în Cheile Turzii în perioada mai-iunie, ca urmare a vremii frumoase și zilelor libere de la stat.
Investiții și măsuri pentru facilitarea vizitării Cheilor Turzii
De la începutul anului și până în prezent, Consiliul Județean Cluj a derulat lucrări pe drumurile județene care fac legătura înspre și în zona Cheile Turzii. Astfel, au fost efectuate lucrări pe trei sectoare ale drumului județean DJ 103G, s-au asfaltat tronsoanele Mihai Viteazu – Cheia – Cheile Turzii și Tureni – DN 1, precum au fost executate și lucrări de pietruire, refacerea șanțurilor și desfundarea rigolelor pe tronsonul Săndulești – platoul Cheile Turzii.
În același timp, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo și-a propus eliminarea riscurilor de rătăcirea și facilitarea parcurgerii traseului efectiv prin rezervație. Pe lângă lucrările de reparații și îmbunătățiri aduse în mod continuu pe traseu, salvamontiștii clujeni s-au ocupat și de următoarele aspecte:
- marcarea cu triunghi galben a traseului de legătură între Cabana Cheile Turzii și Cascada Ciucaș.
- reabilitarea și montarea la ambele intrări în defileu a unor panouri de informare și panouri tematice care includ și regulile de vizitare.
- reconstruirea, cu ajutorul fondurilor Consiliului Județean Cluj, a podului nr. 2 peste pârâul Hăsdate, finalizarea unui nou podeț, precum și modernizarea punctului de taxare dinspre Petrești.
- derularea mai multor campanii de ecologizare
Mai multe activități de prevenție, mai puține intervenții
În contextul creșterii fluxului de turiști, activitățile Salvamont-Salvaspeo pentru asigurarea siguranței vizitatorilor s-au intensificat și ele. Totuși, deși fluxul de turiști a crescut, datorită activităților de prevenție desfășurate de salvamontiștii clujene, aceștia au fost nevoiți să intervină în doar nouă cazuri în aceste câteva luni. Aceste cazuri au reprezentat leziuni specifice zonei: entorse, luxații, excoriații.
Informații: Biroul de Presă – Consiliul Județean Cluj
Foto: Rareș Sicoe & Biroul de Presă C.J. Cluj