Instalațiile de lumină de pe Bulevardul Eroilor: Tunelul și Oumua – Lights On Romania

de | | 5 Minute

Instalațiile de lumină de pe Bd. Eroilor: Tunelul și Oumua – Lights On Romania, partea a II-a

De câteva zile, pe Bulevardul Eroilor, clujenii pot interacționa cu cele două instalații de lumină: Tunelul și Oumua. Admirate în treacăt, pe fugă sau cu răbdare și atenție, cele două instalații din cadrul Lights On Romania ne-au făcut să încetinim pasul. Așa că ne-am propus să le explorăm povestea și semnificațiile. 

Devenise o tradiție să facem traseul instalațiilor de lumină. Sigur, mai devreme sau mai târziu, ne-am fi „întâlnit” cu ele, le-am fi zărit pe străzi, prin parcuri sau, într-una din zile, am fi făcut câțiva pași în plus pentru a le admira. Datorită lui Andrei, însă, prieten și fotograf, ne-am mobilizat în fiecare an în explorări dedicate: câteva ore de bătut orașul la pas, cu unicul scop declarat și asumat de-a interacționa cu aceste instalații. 

În 2020, ni s-a mai tăiat din entuziasm. Micul nostru grup s-a fragmentat. Le vizităm pe rând, cu distanțele de rigoare între noi, între noi și ceilalți. Vă recomandăm să faceți același lucru, să fim toți mai responsabili. Nu e la fel. Însă schimbăm impresii, fotografii, gânduri, iar mesajele acestea de lumină devin iar un soi de liant în comunitate. Andrei ni s-a alăturat și în acest an și îi mulțumim pentru gânduri și fotografii! Îl puteți urmări pe Instagram @dionis.dei sau pe pagina de Facebook Dionis dei – design & photo

oumua lights on romania 2020
Instalația „Oumua” – Lights On Romania 2020. Fotografie realizată de Andrei Șteopan

Tunelul: să pășim fără frică

Tunelul este o instalație semnată de Silviu Ciora și Asociația Daisler, iar în 2019, vă amintiți, pășeam cu încântare prin el în Parcul Central. Acum, ca și atunci, reflectăm la contrastul acesta între ceea ce știm despre întunericul specific unui tunel și, dimpotrivă, aceste lumini ce ne pot ghida drumul prin el. Anul 2020 a fost un an al introspecției și al solitudinii, un prilej de reîntoarcere înspre noi înșine, de explorare în întuneric, de (re)găsire a acelor oameni și dimensiuni ale vieții noastre care ne ajută să pășim prin incertitudini fără teamă. Cam despre acest „drum inițiatic”, cum l-au numit și organizatorii festivalului, ne vorbește nouă Tunelul de pe Eroilor. 

„Niciodată nu știm ce găsim la capătul unui tunel. Instalația „Tunelul” oferă o viziune aparte, ne luminează drumul cu speranța, chiar și pentru o fărâmă de secundă, că la celălalt capăt vom găsi o cu totul altă lume.” – Andrei Șteopan

tunelul lights on romania 2019
Instalația „Tunelul”, Lights On Romania 2019. Fotografie realizată de Andrei Șteopan.

Tunelul are o lungime de 9 metri, o înălțime maximă de 5 metri și o lățime maximă de 5 metri. În componența sa, admirăm un număr de 9 hexagoane de lumină. Instalația este susținută în acest an de către Betfair Romania Development. 

„Distanța dintre noi și ceilalți, chiar și impusă de circumstanțe speciale, ține foarte mult de propria definiție. Pentru a putea să o parcurgem și să o depășim, avem nevoie de o reflecție profundă care trebuie să înceapă cu noi înșine, o reamintire a ceea ce suntem în esență, o regăsire a lucrurilor care ne ajută să străbatem “tunelurile” vieții și să restabilim legătura noastră organică cu lumea.” – Lights On Romania

Tunelul Lights On Romania 2020
„Tunelul”, Lights On Romania 2020. Fotografie realizată de Andrei Șteopan

Oumua, un mijloc de conexiune

Privind spre Bulevardul Eroilor, observi de îndată cele 8 brațe luminoase. Când lumina acaparează întunericul, necunoscutul nu mai pare atât de înfricoșător, nu? Instalația, semnată de Circus Lumineszenz și susținută de Wolfpack Digital în cadrul festivalului, a preluat numele primului obiect interstelar observat care a trecut prin Sistemul Solar.

Se credea, la vremea respectivă, că Oumua ar fi fost un mesager a cărui menire era să se conecteze cu noi. În 2020, Oumua își duce mai departe misiunea – aceea de a ne ajuta să ne conectăm noi între noi, de această dată. 

Tunelul și Oumua 2020
„Oumua”, Lights On Romania 2020. Fotografie realizată de Andrei Șteopan

Oumua, alături de „păianjenul arhitect” de anul trecut, l-au dus cu gândul pe Andrei la o altfel de invazie: 

„Creaturi cu brațe și lumini invadează Clujul. Dar ele vin în semn de pace, cu scopul de a ne învăța cum să rămânem uniți chiar și atunci când suntem depărtați. Așa cum și brațele lor sunt împreunate cu armonie…” 

Brațele lui Oumua au câte 6 metri lungime fiecare. La capătul lor, ne așezăm singuri, însă alături de noi sunt și alții. Poveștile noastre se întrețes asemeni unei pânze de păianjen: aparent fragil, în esență puternic. 

Tunelul și Oumua 2020
„Oumua”, Lights On Romania 2020. Fotografie realizată de Andrei Șteopan

Cu siguranță nu găsim toți aceleași sensuri în ceea ce vedem. Meritul acestor instalații rămâne însă: ne oprim sau încetinim, iar pentru câteva clipe căutăm în adâncul nostru. 

Ce dimensiuni luminoase ale propriei voastre vieți ați găsit prin Tunel? Cine sunt oamenii pe care-i descoperiți alături de voi în brațele Oumua? 


Informații utile despre festival:

  • Perioadă: 27 noiembrie – 6 decembrie 2020 (10 zile);
  • Interval orar de vizitare: 05:00 – 23:00;
  • Tururi ghidate: în acest an, desigur, NU se mai organizează;
  • Vrei să susții artiști din zona artelor performative independente? Poți să-ți iei un bilet de solidaritate neobligatoriu.
  • Vrei să descoperi trupe locale? Urmărește materialele video pregătite de Talo pentru festival și publicate în rețelele de socializare de către organizatorii Lights On Romania. Acestea vor fi acompaniate de piese ale unor trupe clujene, iar melodiile sunt ingenios selectate.
  • Fii responsabil: păstrează distanța față de ceilalți (minim 2 metri), poartă mască, vizitează instalațiile de lumină când ai timp și ești liniștit (graba poate genera aglomerări), așteaptă-ți rândul cu răbdare, nu poposi prea mult la o instalație: oferă-le și celorlalți spațiu și timp pentru a se bucura de lumini.
  • Fii informatFacebook Lights On Romania | Instagram @lightsonromania | www.lightsonromania.com

Iulia Marc
Redactor Cluj.com