Tren metropolitan în Cluj | Călătorii mai rapide prin județ

de | | 2 Minute

Un tren metropolitan în Cluj va fi introdus, iar noi investiții pentru dezvoltare sunt propuse

Având în vedre că se urmărește constant dezvoltarea transportului, introducerea unui tren metropolitan în Cluj este deja în faza de proiect. Este integrat în proiectul metroului și va funcționa, la suprafață, în afara orașului, pe ruta Gilău-Bonțida. Șapte primării din județ s-au asociat în realizarea studiilor de fezabilitate și impact asupra mediului în care va circula acest tren. Drept urmare, acesta este deja un prim pas important în modernizarea și restructurarea transportului feroviar clujean. Se urmărește finanțarea acestui proiect din fonduri europene de către municipalitate. Când va fi înfăptuit, acest proiect al trenului metropolitan va fi un element-cheie a dezvoltării transportului în județ.Se urmărește, drept scop, reducerea timpului de transport între localități, datorită independenței față de rețeaua de străzi. Totodată, va constitui un prim pas important pentru un proiect mai mare, mai ambițios și așteptat cu sufletul la gură de toți clujenii. Este vorba, bineînțeles, de metrou.

De asemenea, deputatul independent Adrian Dohotaru propune o investiție pentru transportul feroviar. Mai exact acesta dorește suplimentarea bugetului în acest domeniu. Suma propusă pentru finanțare este de 500 de milioane de lei. Scopul acesteia este de a transforma căile ferate și de a le face mult mai eficiente.

România se situează printre ultimele poziții la finanțarea feroviară din Europa. Astfel, această investiție este văzută ca o necesitate de către deputat. Drept urmare, se propune alocarea fondurilor pentru dezvoltarea rețelei feroviare, precum și achiziția de trenuri noi, moderne. Dat fiind și faptul că transportul feroviar este considerat printre cele mai sigure mijloace de transport și accesibil întregii populații, sunt cerute aceste investiții, precum și intervenția unei companii publice reprofesionalizate de transport feroviar.Introducerea unui tren metropolitan în Cluj, precum și propunerea de investiție pentru căile ferate constituie niște factori importanți ai dezvoltării și modernizării infrastructurii întregului județ.

Foto sus: Bordea Leonard