Tren Cluj-Viena: program, prețuri

de | | 3 Minute

Tren Cluj-Viena: primii pași pe șine înspre Europa | Preț, program & detalii

Începând de duminică, 9 decembrie 2018, un tren Cluj-Viena a fost pus în circulație. Trenul, pe numele său „Transilvania”, parcurge cei 671 km dintre Cluj și Viena în aprox. 10 ore și 40 de minute, pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Budapesta – Viena și retur. 

Desigur, este impropriu spus „primii pași”, căci noua legătură feroviară nu este revoluționară.Totuși, aceasta reprezintă un prim demers necesar în contextul în care, după cum bine se remarcă pe hotnews.ro, România este din ce în ce mai izolată din punct de vedere feroviar.

Pași pe șine spre Europa

La finalul lunii octombrie 2018, austriecii de la OBB anunțau noi legături internaționale, incluzând în Mersul Trenurilor și ruta Viena – Cluj. Spre dezamăgirea multora, acest lucru nu semnala intrarea OBB pe piața feroviară locală. Trenul Cluj-Viena a fost negociat între operatorii naționali din România (CFR), Ungaria (MAV) și Austria (OBB), iar pe teritoriul țării noastre trenul are vagoane românești și ungurești, dar nu și vagoane austriece.

Cu toate acestea, linia asigură o primă deschidere feroviară mai serioasă înspre Europa în ceea ce ne privește. Trenul Transilvania circulă zilnic, având plecarea din Cluj-Napoca la ora 07:39 dimineața și ajungând în Viena la 17:21. Din Viena trenul pornește la ora 10:42 dimineața și ajunge la Cluj la ora 22:23.

Programul de circulație Cluj – Viena

Opțiunea 1: durata călătoriei – 10h42

  • IR 143 Cluj-Napoca (07:39) – Budapesta (14:20/14:40) – Viena (17:21)

Opțiunea 2: durata călătoriei 10h33

  • IR 406 Cluj-Napoca (02:48) – Budapesta (09:20/09:40) – Viena (12:21)

 

Programul de circulație Viena – Cluj

Opțiunea 1: durata călătoriei 10h41

  • IR 143 Viena (10:42) – Budapesta (13:19/13:40) – Cluj-Napoca (22:23)

Opțiunea 2: durata călătoriei 10h23

  • EC 147 Viena (14:37) – Budapesta (17:19/17:40) – Cluj-Napoca (02:00)

Prețul

Prețul călătoriei diferă în funcție de rută și de clasa la care se călătorește, însă atât biletele dus, cât și cele întors au prețuri care pornesc de la 38 euro și pot ajunge la 80 euro.

tren cluj-viena 2

Primele impresii

Vestea nu i-a lăsat indiferenți pe clujeni. Cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, mulți își doresc să viziteze piețele de Crăciun de la Viena. Astfel că primele impresii de călătorie nu au întârziat să apară. Poate cel mai descriptiv, detaliat și autentic „jurnal de vagon” a fost realizat de Bogdan Stanciu și Vakarcs Loránd @ Revista Sinteza, într-un articol făcut la cald, imediat după prima călătorie pe tren Cluj-Viena.

Concluzia lor? Trenul nu se ridică la așteptările entuziaste ale călătorilor. Lipsesc vagoanele moderne specifice secolului în care ne aflăm, prizele sunt în număr insuficient, Wi-Fi-ul merge cam greoi, nu poți cumpăra nimic din tren. În schimb, confort există, iar trenul își respectă programul.

„Comunicarea proastă a CFR-ului, care nu a anunțat clar nici în ultimul moment despre ce fel de tren e vorba, mediatizarea tiribombastică, cu fotografii luate la întâmplare de pe internet, la care s-a adăugat wishful thinking-ul unui public frustrat de contraperformanțele istorice ale CFR, au indus ideea că e vorba de un tren modern, cu toate facilitățile pe care trebuie să le aibă la bord o garnitură feroviară din secolul XXI. De aici și un număr mare de zâmbete largi pe fețele călătorilor care la 7.15 întâmpină trenul pe peron.”– Revista Sinteza

Altfel, trenul Transilvania este totuși bine întâmpinat de oameni, după cum arată reportajul realizat de ȘtirileProTV.ro .

„Iniţial ne gândeam să mergem cu maşina, dar fiind scurt timpul şi neobositor, am ales să mergem cu trenul. Cu mașina facem tot atât, nu merită tot efortul. Mergem într-un citybreak, stăm 4 zile, şi cu trenul mergem, cu trenul ne întoarcem”

Căi spre restul țării? Ajungem mai greu la București decât la Viena

Probabil că acesta este marele atu al noii linii feroviare: conectează inima Transilvaniei cu Europa, la costuri financiare și… temporale similare celor practicate la nivel național. Pentru a ajunge din Cluj la Iași, București sau, dacă ești curajos, pe litoral, vei petrece lejer minim 10 ore pe căile ferate române (minim 10, către 13-14).

Deși trenul Transilvania staționează destul de mult în gările de frontieră, iar la un calcul orientativ, pe tot parcursul drumului, trenul staționează în total 2 ore și 16 minute, acesta reușește performanța de a ajunge la Viena în timpi similari transportului de la Cluj spre București, de exemplu.

Câteva repere comparative:

  • Tren Cluj-Viena: 10 ore și 40 de minute
  • Tren Cluj-București: IR 4010 » oficial 11 ore și 30 de minute / IR 1836 » 12 ore și 36 de minute.
  • Avion Cluj-București: 45 de minute
  • Cu mașina Cluj-București: aprox. 7 ore
Informații: hotnews.ro, revistasinteza.ro, adevarul.ro
Imagini: ziuacargo.ro & Matthew Henry @ Burst.