Trei culori gunoiul are… – informații utile pentru colectarea deșeurilor

de | | 3 Minute

Trei culori gunoiul are… sau, cel puțin, încearcă.

Obiceiurile se schimbă greu, însă totul începe cu o intenție. Chiar și cu o mică intenție. Un oraș mare ca al nostru nu poate scăpa în totalitate de problema gunoaielor, deși situația de la Pata Rât rămâne o pată imensă pe imaginea de prosperitate a Clujului. În timp ce unele aspecte pot fi soluționate doar de către autoritățile, instituțiile și agenții economici în măsură să facă acest lucru, există aspecte ce țin de coșul de gunoi al fiecăruia dintre noi.

Pe acestea din urmă facem efortul de-a le aborda și discuta. Tomberoanele din spatele blocurilor clujene s-au cam divizat deja în fracție uscată și fracție umedă și am discutat deja despre ce și cum: Curățenie la gunoaie: ce este fracția umedă și fracția uscată? | Clujul curat.

Cum rămâne cu deșeurile colectate pe cele trei culori?

În Cluj, suntem familiarizați cu acele containere de tip igloo care permit colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe trei fracții: sticlă, hârtie/carton și plastic/metal. Pentru clarificare, toate aceste deșeuri reciclabile, împreună, se află sub cupola a ceea ce numim fracție uscată.

Astfel, colectând deșeurile în mod selectiv, în funcție de cele trei culori specifice, facem încă un pas în curățenia de primăvară la gunoaie.

În cadrul ghidului de colectare selectivă a deșeurilor menajere pus la dispoziție de Rosal (vezi aici varianta online – pdf), putem regăsi un tabel cu exemple clare de ce anume să colectăm în funcție de culori și ce anume să NU aruncăm în containerele de acest fel:

trei culori gunoiul are

Am reținut?

Galben: plastic și metal (asociere rapidă: nuanța aurie a conservelor din metal, sucul de portocale din PET-ul pe care îl vom recicla)
Verde: sticla (asociere rapidă: clasicele și vechile borcane din sticlă verde)
Albastru: hârtie și carton (asociere rapidă: hm… pixul albastru pe hârtie…?)

Important: Să ne străduim ca recipientele sau ambalajele din plastic, metal sau sticlă să fie curate, să nu fie contaminate cu deșeuri menajere din fracția umedă, caz în care deșeurile uscate ar deveni mult mai greu, chiar imposibil de valorificat și/sau reciclat.

askhrgreenorg trei culori gunoiul are
sursă foto: askHRgreen.org

Colectarea selectivă începe acasă, în coșul de gunoi

Cum spuneam și data trecută, în ceea ce privește respectarea noilor reglementări cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor pe două fracții – fracția umedă și fracția uscată, soluția practică și rapidă, la fiecare dintre noi acasă, e să avem două coșuri de gunoi, în loc de unul. It’s that easy.

Dacă vrem să facem încă un pas în plus și să ne implicăm mai activ în acest demers, mai ales în condițiile în care nu toți vecinii respectă indiciile și nu-și aruncă fracția umedă unde trebuie (deci contaminează din start fracția uscată atent selectată de ceilalți), putem implementa acasă și la birou spații speciale pentru cele trei tipuri de deșeuri reciclabile. Apoi, deschidem puțin ochii la plimbările prin jurul blocului și prin cartier pentru a știi sigur unde găsim containerele colorate.

Câteva idei pentru acasă / la birou:

trei culori gunoiul are 3
sursă foto: pinterest.com

Cu siguranță mulți dintre clujeni stăpânesc deja informațiile necesare unei colectări adecvate a deșeurilor și dețin noțiuni de bază cu privire la posibilitățile de reciclare în Cluj-Napoca. Noi, ceilalți, aprofundăm subiectul pas cu pas, conștientizarea și accesul la informațiile pe temă fiind unul dintre acești primi pași înspre responsabilizarea comunității cu privire la adoptarea unor comportamente în ton cu problemele de mediu cu care ne confruntăm la nivel macro.

– – – – – – – – – – – –

Articol inclus în proiectul Clujul curat și sănătos
Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local
Tabel: Rosal Grup