Care sunt cele mai eficiente tratamente pentru spondiloza cervicală?
Spondiloza cervicală este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale care afectează în special vârstnicii, dar și persoanele care au suferit leziuni la nivelul gâtului. Datele arată că spondiloza cervicală este o afecțiune frecventă în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și este cauzată de uzura naturală a discurilor intervertebrale și articulațiilor.
Traumatismele anterioare la nivelul gâtului pot accelera procesul de degenerare. De asemenea, unele persoanele pot fi mai predispuse genetic să sufere de spondiloză cervicală. La rândul lor, persoanele care petrec mult timp la birou, în fața calculatorului sau într-o poziție statică pot dezvolta mai ușor această afecțiune, dar și persoanele care efectuează mișcări repetitive ale gâtului care pot duce la uzură și la degenerare.
Spondiloza cervicală – când se recomandă vizita la un doctor?
În marea majoritate a cazurilor, spondiloza cervicala debutează cu dureri ascuțite la nivelul gâtului, dureri care nu se ameliorează cu remedii la domiciliu și care se extind pe parcursul mai multor săptămâni. Durerea persistentă este primul simptom care ar trebui să vă determine să apelați la ajutorul unui medic specialist.
De asemenea, spondiloza cervicală se manifestă și prin simptome neurologice, cum ar fi amorțeală, furnicături sau slăbiciune în brațe, mâini sau degete. În cazurile mai severe de spondiloză cervicală, pacientul se confruntă cu dificultăți în coordonarea mișcării mâinilor sau picioarelor. În cele din urmă, pierderea controlului vezicii urinare sau a sistemului intestinal reprezintă semne ale unei compresii severe a măduvei spinării și necesită atenție medicală imediată.
Cum se tratează spondiloza cervicală?
Tratamentul spondilozei cervicale poate include medicamente, cum ar fi analgezice pentru calmarea durerii, relaxante musculare pentru ameliorarea spasmelor musculare și injecții cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației severe. De asemenea, fizioterapia este deosebit de recomandată pentru gestionarea spondilozei cervicale, oferind o ameliorare imediată și de lungă durată, mai ales în cazurile ușoare spre moderate. Pentru rezultate semnificative, pacientul este încurajat să urmeze cu regularitate ședințele de fizioterapie și să respecte cu strictețe la domiciliu indicațiile medicului specialist, mai ales când vine vorba de mișcările gâtului, de aplecări sau de activități sedentare.
Doar în cazurile severe, când tratamentele conservatoare nu mai sunt eficiente și există o compresie semnificativă a măduvei spinării sau a nervilor se recomandă intervențiile chirurgicale. Totuși, persoanele diagnosticate cu spondiloză cervicală trebuie să știe că fizioterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru această afecțiune, ameliorând durerea intensă, îmbunătățind flexibilitatea și mobilitatea și întărind mușchii gâtului și ai spatelui.
De asemenea, fizioterapia îmbunătățește postura corporală și poate preveni viitoarele probleme. Prin exerciții personalizate și tehnici specifice, fizioterapia poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților cu spondiloză cervicală și poate reduce nevoia de intervenții chirurgicale.
Nu în ultimul rând, persoanele diagnosticate cu spondiloză cervicală sunt încurajate să adopte anumite schimbări ale stilului de viață, asta însemnând să evite pozițiile incorecte care pot agrava simptomele, să se mențină la o greutare corporală adecvată și să își ajusteze spațiul de lucru pentru a reduce cât mai mult stresul asupra gâtului. Un regim alimentar sănătos, o hidratare optimă, un program corespunzător de odihnă și exercițiile fizice regulate care îmbunătățesc flexibilitatea generală sunt recomandate persoanelor cu spondiloză cervicală.