Transilvania: un stil de viață crucial pentru conservarea mediului

de | | 2 Minute

Transilvania: un stil de viață crucial pentru conservarea mediului

,,We’ve exploited, we’ve taken, we’ve put nothing back” – Prințul Charles

În interviul acordat BBC Radio 4, prințul Charles acuză societatea actuală de modul în care se raportează la natură și de exploatările de mediu care au loc. Adept al agriculturii organice, prințul promovează și vorbește adesea despre importanța protejării mediului, trăgând un semnal de alarmă asupra comportamentului nostru de consumator, fără a oferi nimic înapoi naturii.

În urma vacanțelor sale în Transilvania, prințul afirmă că aici, în regiune, poți să vezi adevărata sustenabilitate și dezvoltare durabilă. Cucerit de frumusețea neatinsă și naturală a locurilor din Transilvania, în urmă cu mai bine de 20 de ani, prințul Charles a cumpărat și renovat proprietăți de-a lungul timpului, din dorința de a conserva un stil de viață care, în opinia lui, trebuie valorificat și încurajat, un stil de viață care pune în centrul activităților agricole ideea de biodiversitate. Un stil de viață crucial pentru bunăstarea generațiilor viitoare.

,,Cumva, ne imaginăm cu suntem separați de natură, că aceasta există altundeva, că putem să tot exploatăm”. 

transilvania agricultura printul charles calatele

Vorbind despre modul în care fermierii practică agricultura în Transilvania și despre aceste practici străvechi tradiționale, Prințul Charles consideră că ,,micul fermier, micul proprietar, e absolut crucial pentru menținerea securității alimentare”. El afirmă că marile corporații nu pot să facă totul.

,,Unele dintre ele încearcă, dar multe dintre ele nu sunt interesate de biodiversitate, cultură sau comunități rurale. Și atunci cât de durabil este acest sistem agricol modern, industrializat? Aș argumenta că pe termen lung nu este.”

Prințul Charles consideră că abordarea ecologică a agriculturii este cea care va reuși să conserve acele lucruri esențiale pentru supraviețuirea noastră pe termen lung.

Semnalul de alarmă tras de către acesta, ar trebui poate să îl conștientizăm și noi mai des. Transilvania, România de altfel, a reușit să conserve un stil de viață apropiat de natură. Încă avem pe meleagurile acestea de basm acei mici agricultori, țăranii autentici care cultivă plante și cresc animalele într-un mod care nu dăunează mediului, care nu face abuz de resursele naturale ale pământului. Conservarea acestui stil de viață, învățarea unor principii simple de apartenență la natură și folosire a bunurilor naturale într-un echilibru sănătos sunt în responsabilitatea noastră, a generațiilor actuale.

[photo credit 2,3: Daniela Stănoiu]
[sursă transcript interviu: www.mirror.co.uk]

transilvania agricultura printul charles calatele