Tonomatul de cărți din Gara CFR Cluj, pentru călătorii reale și fictive pe cinste
În spiritul altor spații industriale sau cu funcții bine stabilite în cadrul societății, Gara din Cluj devine și ea un mic agent cultural. În sala mare a gării clujene a răsărit un automat inedit, plin de… cărți.
De cum intri în gară, sub tabela cu sosirile și plecările trenurilor, în partea dreaptă, vei zări cu ușurință „tonomatul”.
Acesta funcționează ca oricare alt automat: introduci bancnotele, alegi produsul, introduci codul acestuia, ridici produsul, îți iei eventualul rest. Rapid și ușor – ei bine, poate cu unele dificultăți în ridicarea cărții, dar dacă insiști, se rezolvă.
Noi ne-am luat o Carte românească de vise, pentru că trenul ne duce mereu cu gândul la călătorii lungi, pe timp de noapte, înspre Iași, Brașov sau malul mării, când îți permiți să devii boem, nostalgic și visător. De obicei, au grijă ceilalți să te trezească la realitate, nici o grijă 🙂
În timp ce ne ridicam visele din tonomat, o doamnă își alegea din priviri cartea ce-i va ține probabil de urât în următoarele ore și alți călători curioși s-au așezat cuminți la rând. Cărțile au prețuri între 5 și 30 lei, prețuri decente, însă titluri nu foarte cunoscute. Tonomatul de cărți din gară se anunță însă a fi unul dinamic, așa că la fiecare călătorie, alte cărți ne vor aștepta cuminți să le luăm la drum.
Am văzut că există confuzii legate de termenul corect sau incorect folosit. Teoretic, ar trebui să-i spunem automat de cărți. Practic, proiectul aparține celor de la Tonomatul.ro , o idee nouă în România și un proiect ce pare a se răspândi prin toată țara. În rețeaua de magazine Auchan din București, în Gara de Nord și Spitalul de Urgență Floreasca din București, precum și în gările din Brașov și Constanța, tonomatele funcționează deja cu succes.
Oricum, cartea e mai mult ca o melodie, decât ca o sticlă de suc acidulat sau o pungă de chips-uri.