Toamna la H33 cu USAMV – degustări de fructe, brânză de Hoia, ceaun și ateliere

de | | 3 Minute

Toamna la H33 cu USAMV – degustări de fructe, brânză de Hoia, ceaun și ateliere

Vineri, 12 octombrie, începe Toamna la H33! Evenimentul este organizat de către Asociația Urbannect în cadrul proiectului „Orașul Acasă” și se desfășoară pe durata a două zile (12-13 octombrie) la H33 – Social Innovation Hub.

În premieră, în acest an, USAMV Cluj-Napoca participă în calitate partener la această inițiativă, celebrând astfel Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești.

În 12 octombrie: degustări de fructe, brânză de Hoia, must, suc de mere și discuții cu specialiștii universității

Universitatea va participa cu specialiști și cercetători, dar și cu produse proprii tradiționale, specifice toamnei.

Astfel, cercetătorul științific Doina Clapa de la Laboratorul de Micropropagare al universității va prezenta culturile in-vitro și rolul lor în agricultură din prezent, Departamentul de Fitotehnie (Facultatea de Agricultură) va participa cu un specialist care va vorbi despre cultura plantelor aromatice, a lavandei, aloe vera și ceea ce se produce derivat, în timp ce Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii va participa la eveniment cu stupul de albine de observație și viermi de mătase, dar și prin masterandul Kovacs Szilveszter, care va prezenta pentru degustare produsul local ”Brânză de Hoia” și va explica tehnologia proprie de producție.

Despre tehnologia de producție a iaurturilor cu probiotice din brandul ”Gourmeticus Academicum”, produse la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, va oferi explicații Larisa Pop, care face parte din echipa de producție și este absolventă a facultății respective.

De asemenea, Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH) a USAMV Cluj-Napoca va prezenta fructe de sezon din producția proprie – soiuri de mere și de struguri -, precum și must sau suc de mere.

Prima ediție Agro-Hub

Evenimentul ”Toamna la H33”, prima ediție Agro-Hub, se va desfășura în 12-13 octombrie, iar alături de USAMV Cluj-Napoca veți putea fi în prima zi, începând cu ora 17.00. Pentru a fi la curent, urmăriți evenimentul creat pe Facebook » facebook.com/events/448455508895591/

Alături de reprezentanții USAMV Cluj-Napoca au fost invitați și specialiști din cadrul unor asociații care promovează dezvoltarea rurală, agricultura smart, produsele bio și eco, precum și distribuitori ai acestora.

Sâmbătă, în a doua zi a evenimentului, începând cu ora 12.00, Vali Coman (Big Boletus) este gazda Cămării Gospodarului. Clujenii sunt chemați să aducă de acasă produse conservate pentru iarnă, zacuscă, dulcețuri și alte bunătăți, pentru a construi cămara din care toți oaspeții sunt invitați să guste. Zacusca și dulcețurile de ardei iuți vor intra în concursul cu premii!

La toate acestea se adaugă ceaunul tradițional și workshopul de murături, deja consacrate la H33.

Pe toată durata evenimentului veți găsi și produse agroalimentare, care vor fi comercializate de producători locali.

Vă așteptăm cu drag să întâmpinăm toamna împreună, la H33, cu mâncare sănătoasă, cu povești, sfaturi din partea specialiștilor, dar și cu voie bună și distracție.

”Toamna la H33” este o etapa a proiectului Orașul Acasă – 2018 și se află la a doua ediție. În acest an este dedicat și Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, precum și inaugurării Programului Agro-Hub, care se va desfășura în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca. Ediția din 2018 se organizează cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost instituită pentru data de 10 octombrie, prin Legea 168/2017. Articolul 2 al acesteia menţionază că, în sensul prezentei legi, ”prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Participanți la discuțiile specialiștilor de vineri, începând cu ora 17.00:
1. Cercetător științific Doina Clapa, Laboratorul de Micropropagare din cadrul USAMV Cluj-Napoca, despre culturile in-vitro și importanța lor în agricultura din prezent;
2. Doctorand Alex Ghețe, Disciplina Fitotehnie, Facultatea de Agricultură, despre aloe vera, lavandă, plante aromatice și produse derivate din ele;
3. Masterand Kovacs Szilveszter (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii), care va vorbi despre brânza de Hoia și tehnologia de producție;
4. Masterand Larisa Pop, absolvent Facultatea Știința și Tehnologia Alimentelor, despre producerea iaurturilor cu probiotice ”Gourmeticus Academicum”;
5. Conf. dr. ing. Avram Fițiu, Facultatea de Agricultură, despre produsul tradițional românesc și importanța sa în istorie;
6. Alin Pop, membru fondator al Asociației culturale “Hai în Sat”, redactor la Radio Cluj;
7. Valentin Filip, coordonator Program – Dezvoltare Economică Rurală – Fundația Civitas;
8. Marius Cobârzan – ”Nod Verde”;
9. Vlad Retca – ”Taraba Virtuală”.
Moderator: Arh. Dan Sorin Clinci, Asociația Urbannect – organizatorul evenimentului.

foto: Asociația Urbannect, USAMV Cluj-Napoca, Cluj.com

cea mai mare pictura murala din romania se afla la cluj (1)