Tipuri de transmisie a puterii

de | | 2 Minute

Cele 4 tipuri de transmisie a puterii

Transmiterea puterii este un proces necesar în aproape orice tip de mașinărie sau utilaj. Începând de la micile motoare ale vehiculelor cu care circulăm și până la sistemele complexe ale echipamentelor industriale, aplicațiile de transmitere a puterii sunt prezente peste tot în jurul nostru.

Orice mașinărie reprezintă un ansamblu de elemente cu funcții diverse – unele dintre acestea, precum rulmenții, bucșe, osii și nu numai, au rolul de a susține alte componente și de a ușura mișcarea, altele au scopul de a contribui la transmiterea puterii.

Există 4 mari tipuri de transmisie a puterii: mecanică, electrică, hidraulică și pneumatică, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. În cele ce urmează, află ce presupune procesul de transmisie a puterii și care sunt diferențele dintre cele 4 tipuri de transmisie.

Ce înseamnă transmisia puterii?

Înainte de a începe clasificarea efectivă a tipurilor de transmisie a puterii, vom clarifica ce anume înseamnă și presupune aceasta.

Sistemele de transmisie a puterii reprezintă o modalitate tehnică de a transmite forță în cadrul unui utilaj sau mașinărie. Practic, reprezintă unul dintre elementele care dau viață aparaturii.

Tipuri de transmitere a puterii

#1 Transmisia mecanică a puterii

În cazul acestui tip de transmisii, transferul de energie este efectuat exclusiv cu ajutorul pieselor mecanice. Câteva dintre beneficiile transmisiei mecanice este reprezentat de eficiența acestei tehnologii și de posibilitatea schimbării vitezelor de rotație.

Printre elementele care contribuie la procesul mecanic putem regăsi: lanțuri, curele, roți de frecare, cuplaje ș.a.m.d.

#2 Transmiterea energiei electrice

Transmiterea energiei electrice reprezintă un sistem conceput pentru a converti energia electrică de intrare, în energie mecanică de ieșire. În cadrul transmisiilor electrice sunt implicate motoare electrice, electronică de putere și electronică de protocol.

Motorizarea electrică diesel este un exemplu ce se încadrează în această categorie de transmisie a puterii.

#3 Transmisia puterii hidraulice

Transmisia hidraulică este un sistem care utilizează fluide ca și mecanisme pentru transferul energiei și controlului. Echipamentele care funcționează pe baza acestor acționări sunt apreciate datorită fiabilității și siguranței acestora.

#4 Transmisia pneumatică

Transmisia pneumatică utilizează aer comprimat pentru generarea puterii mecanice. În comparație cu transmisia hidraulică, sistemele pe bază de acționări pneumatice au o acțiune mai rapidă, se întrețin mai ușor și sunt mai curate, ceea ce le face ideale pentru industria alimentară, a băuturilor sau farmaceutică.

Indiferent de tipul de transmitere a puterii ale echipamentelor sau mașinilor tale, nu uita să efectuezi periodic verificări ale stării tuturor pieselor. Acest aspect este necesar, întrucât chiar și uzura micilor piese de susținere (bucșe, cuplaje, rulmenți, osii etc.) pot conduce în timp la defecțiunea integrală a utilajelor.


Articol publicitar