Tipuri de sisteme transportoare

de | | 2 Minute

Descoperă 3 dintre cele mai comune tipuri de transportoare

Sistemele de transport industriale și-au găsi folosința în numeroase industrii, în special în cadrul activităților de producție și prelucrare. Acestea contribuie semnificativ la creșterea productivității și a eficienței proceselor de muncă, făcând posibilă producția și manevrarea unor cantități impresionante într-un timp scurt.

Desigur, există mai multe tipuri de sisteme transportoare utilizate în industriile din zilele noastre. În cele ce urmează, descoperă ce anume reprezintă aceste mașinării și care sunt cele mai comune tipuri pe care le vei întâlni în majoritatea fabricilor și depozitelor.

Ce sunt transportoarele?

Sistemele transportoare reprezintă niște mașinării de manipulare eficientă și rapidă a unor încărcături. Acestea minimizează riscurile de accidente din timpul proceselor de producție, fiind utile pentru manevrarea obiectelor voluminoase și grele dintr-un punct în altul.

Indiferent că vorbim de transportoare pneumatice, cu benzi sau cu lanțuri, fiecare oferă atât avantaje, cât și dezavantaje. Din acest motiv, este esențial ca aceste mecanisme să fie alese în funcție de domeniul de activitate în care vor fi utilizate.

Transportoarele cu lanțuri

Așa cum le sugerează și numele, aceste transportatoare utilizează lanțuri pentru a transporta materialele pe linia de producție.

Sistemele prin lanțuri sunt utilizate cel mai des în cazul încărcăturilor grele sau foarte voluminoase – precum containerele industriale sau paleții. Așadar, îi vom întâlni adesea în cadrul industriei auto.

Transportoarele prin curele

Aceste transportoare și-au găsit locul în extrem de multe industrii, fiind, de altfel, și cele mai des întâlnite. Acest tip de sistem este alcătuit de doi sau mai mulți scripeți, alături de o curea sau o bandă transportoare care se rotește în jurul lor.

Transportoarele prin curele au fost date în folosință nu numai în cadrul industriilor, ci și în numeroase aplicații din viața de zi cu zi. Spre exemplu, acestea sunt prezente în aeroporturi, transportând bagaje, la centrele de ski, în supermarket-uri și nu numai.

Transportoarele pneumatice

Sistemele de transport pe bază de acționări pneumatice sunt niște mecanisme care permit transportul continuu al unei încărcături, funcționând prin intermediul aerului comprimat. Acestea au numeroase avantaje, fiind de cele mai multe ori utilizate în industriile alimentare și farmaceutice, datorită siguranței sporite pe care o asigură.

Așadar, acestea sunt doar o parte dintre numeroasele tipuri de transportoare pe care le vei putea întâlni în cadrul fabricilor de producție și depozitelor din zilele noastre. Dacă activezi într-un domeniu în care ai de-a face cu un astfel de utilaj, asigură-te că urmezi îndeaproape instrucțiunile producătorului privind întreținerea, pentru a te bucura de eficiența acestui echipament pentru cât mai mult timp.