TIGF și-a celebrat la Cluj-Napoca cei douăzeci de ani de existență

de | | 3 Minute

TIGF și-a celebrat la Cluj-Napoca cei douăzeci de ani de existență

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente cultural muzicale din țară și-a încheiat cea de-a 20-a ediție. Festivalul a fost organizat de către Asociația de Chitară Transilvania în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Între 30 august și 4 septembrie 2022, publicul meloman, chitariști, profesori și maeștri internaționali de renume au luat parte la evenimentele din cadrul festivalului, desfășurat în acest an într-un format hibrid. Recitalurile festivalului s-au desfășurat pe scena Sălii Studio a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima și au fost accesibile publicului larg, atât prin asistență directă, cât și prin transmisiunile live streaming pe pagina de Facebook a festivalului. În deschiderea recitalurilor au evoluat și tineri laureați ai edițiilor anterioare.

Printre artiștii ediției care au fost aplaudați la scenă deschisă, dar care au susținut și cursuri de măiestrie, s-au numărat figuri importante ale școlii chitaristice naționale și internaționale, precum: Aleksa Šarčević (Serbia), Belmin Okanovic (Bosnia și Herțegovina), Bogdan Mihăilescu (România), Chinnawat Themkumkwun (Thailanda), Giulia Ballaré (Italia), Lovro Peretić (Croația), Sergiu Hudrea (România) și Tudor Niculescu-Mizil (România).

În concursurile de chitară clasică solo și muzică de cameră, precum și la cursurile de măiestrie, s-au înscris peste 100 de participanți, din 12 țări: Bulgaria, Costa Rica, Italia, Kosovo, Macedonia, Mexic, România, Rusia, Serbia, Spania, Thailanda și Statele Unite ale Americii. De asemenea, în juriile concursului au luat parte peste 30 de chitariști, profesori și compozitori din 12 țări. Concursurile au fost transmise pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale festivalului.

Trofeul TIGF2022, realizat de maestrul Ovidiu Guleș, dar și premiul în valoare de 1000 de Euro a fost câștigate de către chitaristul Alvaro Miranda din Costa Rica (prof. Paolo Pegoraro). Pe lângă marele premiu al festivalului, juriul a mai acordat și o serie de premii speciale. Premiul „Dumitru Capoianu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări contemporane a fost câștigat de Miloš Vuković din Serbia, iar Premiul „Mihai Babii” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări preclasice a fost câștigat de Andrei Tcaciuc (România, prof. Ștefan Trifan). Organizatorii au acordat de asemenea și Premiul pentru Popularitate celui mai vizionat și apreciat chitarist în timpul difuzarilor live pe pagina oficială de Facebook a TIGF – Maria Lădar (România, prof. Florian Babțan). Totodată, în premieră, a fost acordat și Premiul „Demostene Șofron” pentru cel mai promițător tânăr chitarist, premiu acordat Annei Teodora Mardale (România, prof. Ștefan Trifan și Alexandra Gurgu).

De-a lungul celor 6 zile de festival s-au desfășurat peste 65 de cursuri de măiestrie, de asemenea organizate în sistem hibrid, pentru a veni în întâmpinarea tuturor chitariștilor din țară și de peste hotare care nu au putut fi în Cluj-Napoca.

Recitalurile ediției au conturat un adevărat regal al chitarei clasice cu care publicul clujean, dar și cel din spațiul online, s-au putut delecta timp de mai multe ore în fiecare seară. Spectatorii au fost plăcut surprinși și de prezența a două formații camerale relativ noi în cadrul serilor de recital ale TIGF: Duo Celeste – David Orosz și Tudor Gliga – (România) și trio-ul inedit de chitare format din Sergiu Hudrea (România), Lovro Peretić (Croația) și Parsa Sanjari (Iran). Printre tinerii artiști, laureați ai TIGF, care au urcat pe scena aniversară s-au numărat Sophia Erdei, David Tudor, Tudor Torge, Alexandru Grecu, Andrei Pițu și Andrei Tcaciuc.

TIGF-ul susține școala chitaristică clujeană, dovadă fiind faptul că de-a lungul timpului, festivalul a avut un impact pozitiv asupra mai multor elevi și studenți din România care s-au relocat în Cluj-Napoca pentru a urma cursurile de specialitate ale instituțiilor cu profil de muzică și chiar pentru a preda cursuri de chitară clasică în rândul tinerilor clujeni.

Organizatorii Festivalului Internațional de Chitară Transilvania vă mulțumesc că le-ați fost alături la aniversarea a douăzeci de ediții și vă așteaptă negreșit la edițiile viitoare, pentru a vă bucura de chitară.

Parteneri și sponsori: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj & Dekra, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic Elf Cluj-Napoca, Școala de Arte Satu Mare, Asociația Harmonia Cordis, Asociația de chitară Valahia, Competiția Internațională de Chitară Clasică „A. Matyaev”, Competiția Internațională de Chitară Muntenegru, Festivalul de Chitară Rust, Festivalul de Chitară Pleven, Festivalul Internațional de Chitară „Tremolo”, Festivalul de Chitară Vojvodina, GSB Group, Carpath Weld Industries, Acces Assembly LLC, Logos Baptist Ministries, Transylvania Meat Co., Cluj.com, Făclia de Cluj, I Like Cluj, Radio România Cluj, TVR Cluj și Visit Cluj-Napoca.

Comunicat de presă