Clujencele își pot face testul Babeș-Papanicolau în mod gratuit | Informații utile
Ca demers inițiat în cadrul programului național de depistare precoce a cancerului de col uterin, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, instituție medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, pune la dispoziția clujencelor posibilitatea testării gratuite.
Astfel, toate femeile cu vârsta de peste 25 de ani, cu domiciliul în județul Cluj, sunt invitate să își efectueze testul Babeș-Papanicolau. Testul se poate face indiferent de calitatea de asigurat a persoanelor interesate.
Alături de controlul de rutină, metoda Babeș-Papanicolau este cea mai eficientă investigație ginecologică pe care femeile ar trebui să o efectueze periodic pentru a se asigura că viața nu le este pusă în pericol. Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase le recomandă tuturor femeilor să profite de această ocazie și să apeleze la astfel de metode de prevenție, pentru o depistare timpurie a cancerului de col uterin.
Testul nu este dureros și are rolul de a identifica celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă într-un stadiu avansat în care nu se mai poate interveni.
Program de testare
Echipa de specialiști a instituției medicale, cu vastă experiență profesională, efectuează această operațiune în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8.00 – 18.00, iar recoltarea se face în toate cabinetele de ginecologie ale Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, de pe strada Moților nr. 19, pe baza formularului special, eliberat de medicul de familie.
Specialiștii amintesc că practicarea sistematică a metodei Babeș-Papanicolau poate reduce semnificativ, în peste 90% din cazuri, riscul apariției unui cancer invaziv de col uterin. Astfel, echipa de medici din Ambulatoriul Integrat utilizează cele mai performante metode de tratament personalizat conform nevoilor pacientelor, iar Serviciul de Anatomie Patologică oferă servicii la standarde înalte pentru diagnosticarea cancerului de col uterin: citologie în mediu lichid, imunohistochimie și genotipare HPV.
Informații suplimentare
Pentru informații suplimentare, persoanele interesate pot apela numerele de telefon 0264 599 226 și 0364 131 177 sau se pot prezenta la sediul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, fostul Centru de Diagnostic și Tratament, situat pe Calea Moților nr. 19.
–
Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj