Teatrul si Opera Nationala Cluj-Napoca

de | | 3 Minute

Teatrul si Opera Nationala Cluj-Napoca

Teatrul National din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale ale orașului și în același timp unul dintre cele mai reprezentative ale arhitecturii 1900 la Cluj-Napoca. A fost ridicat în anii 1904-1906 pe locul fostei piețe de lemne a orașului, în actuala Piața Avram Iancu. Lucrarea a fost executată de renumita firmă a arhitecţilor austrieci Helmer şi Fellner.

fotografii din cluj

Purtând amprenta unui stil tipic începutului de secol XX, secesionist uşor barocizat, cladirea are o eleganţă subliniată de faţada cu cele trei portaluri cu arc şi cele două turnuri scunde, surmontate fiecare de un car tras de lei, în care câte o figură alegorică poartă o ramură de palmier. Statuile celor două muze care patronează Teatrul şi Opera: Terpsihora, muza muzicii şi a dansului, şi Thalia, muza comediei şi a teatrului sînt mai „tinere“ decît clădirea teatrului.

Fotograf Nicu Cherciu - Teatrul National Cluj

Pînă în 1919, locul lor de astăzi, a fost ocupat de alte statui, care au înfăţişat nu figuri mitologice, ci oameni reprezentativi pentru viaţa culturală a Clujului şi a Transilvaniei, doi aristocraţi ardeleni: baronii Wesselényi Miklós (1750-1809) şi Jósika Miklós (1794-1865). Cele două statui se află în prezent în curtea din spate a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Sala, bogat ornamentată în stilul baroc al teatrului european, impus în secolul al XVIII-lea, are o capacitate de peste 900 de locuri. Inaugurarea clădirii teatrului a avut loc în ziua de 8 septembrie 1906, iar din 1919  adăposteşte si Opera Naţională din Cluj.

teatru crop cortina

Formată în urma Unirii Transilvaniei cu România în 1918 sub numele de Teatrul Național, compania se remarcă prin faptul că este prima companie de teatru de limbă română din Cluj. Data înființării companiei se consideră a fi 14 mai 1919 când Tiberiu Brediceanu i-a cerut lui Onisifor Ghibu să preia edificiul teatrului în numele Consiliului Dirigent Român.

Cu toate acestea, primul director al companiei, în persoana lui Zaharia Bârsan, nu a fost numit decât la 18 septembrie 1919. În fine, dacă prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, primul spectacol al companiei Teatrul Național din Cluj a avut loc la 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire. Cu acest prilej, s-au jucat piesele Poemul Unirii și Se face ziuă, ambele de Zaharia Bârsan. În 2 decembrie 1919 a fost reprezentată întâia premieră a primei stagiuni, drama Ovidiu de Vasile Alecsandri, cu același Zaharia Bârsan în rolul titular.

De-a lungul timpului, Teatrul Național din Cluj s-a impus ca unul dintre principalii promotori ai culturii române din Transilvania. Întreaga operă dramatică a lui Lucian Blaga a fost jucată aici în premieră absolută. Denumirea sa actuală, aleasă dupa Revoluția din 1989, este Teatrul Național „Lucian Blaga”.

Fotografi: Nicu Cherciu, Laviniu Campean

Contact:

Adresa
Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4
Cluj-Napoca

Telefon/Fax:
+40264.592826
Email: [email protected]

Web: www.teatrulnationalcluj.ro