Teatru de improvizație în Cluj: ce abilități dezvoltă și de ce participă tot mai mulți clujeni?

de | | 4 Minute

Teatru de improvizație în Cluj: de ce sunt tot mai interesați clujenii să îl practice?

Dacă te-ai întrebat, fie și-n treacăt, de ce să participi la teatru de improvizație în Cluj, este, poate, momentul să acorzi ideii mai multă atenție. În ultimii ani, improvizația începe să prindă avânt în rândul clujenilor, ca metodă de petrecere a timpului liber. Dincolo de spectacolele de improvizație, oamenii își îndreaptă tot mai mult atenția înspre a învăța chiar ei tehnicile specifice acestei forme spontane și libere de teatru.

Despre dorința de a învăța și practica teatrul, fie el la nivel amator, am mai aflat și în trecut lucruri interesante de la cursanții, actorii și instructorii de la Școala de Teatru Allegria, una dintre puținele școli de teatru din Cluj. Cum știm că la începutul acestei luni, mai exact joi, 4 aprilie, începe un nou curs de improvizație în Cluj, sub îndrumarea lui Andrei Han, ne-am zis că e momentul oportun să aflăm ce, cum și de ce-uri.

„În fiecare săptămână merg la cursul de improvizație după o zi de stat în fața monitorului, fără energie și fără chef de socializat cu oameni, dar, o oră jumătate mai târziu, ies de la curs plin de energie și bună dispoziție. Este locul care mă încarcă cel mai puternic cu energie pozitivă.” – Adrian Jecan, cursant Școala de Teatru Allegria.

Improvizația ca joacă și modalitate de exprimare neconvențională

Andrei Han este un tânăr actor, absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, coordonator al trupei de improvizație ImproVshow Silver. Cu spectacolele lor, unii dintre clujeni sunt deja familiarizați. Pasionat de această formă de teatru, Andrei își propune să transmită ceea ce a învățat el mai departe.

Astfel, începând din 4 aprilie, în fiecare joi, între orele 19:00 – 21:00, timp de 3 luni, participanții la curs vor (re)învăța să fie spontani, să se joace, să îndrăznească » detalii în eveniment.

„Neașteptatul, spontanul, surpriza – astea sunt câteva cuvinte care definesc teatrul de improvizație. O zonă liberă de joacă, de experimentare, de forjare în cele mai nebănuite cotloane ale minții. În momente de spontaneitate totală ies la iveală cele mai neașteptate părți din noi, de aceea mulți consideră improvizația o terapie aproape hipnotică.” – Andrei Han

De ce improvizația atrage tot mai mulți oameni – de ce să participi?

han andrei improvizatie in clujCreativitatea, nevoia de exprimare liberă, de conexiune imediată la ce se întâmplă în jurul nostru, sunt toate adânc înrădăcinate în noi. Rămânem homo ludens, astfel că prin joc, așa cum și Andrei explică, reușim să ne eliberăm. De constrângerile sociale, emoționale sau mintale. Reușim astfel să ne dezvoltăm abilități de care, poate, habar n-aveam.

Pentru cei care sunt familiari cu subiectul, când spui teatru de improvizație, spui distracție.

„O distracție continuă cu efecte imediate – ca la teleshopping. Imaginează-ți că IMPROVIZAȚIA ar fi un aparat magic care îți definește abdomenul în timp ce tu te uiți la o comedie bună, și pe când ai terminat – pac – între 4-6 pătrățele garantat și-o durere strașnică de burtă de la cât de mult o să ne distrăm!” – Andrei Han

Pe lângă distracție, ca efect imediat, beneficiile pe termen lung sunt cele care rămân. Tehnicile și exercițiile de improvizație ajută la:

  • depășirea fricii de a vorbi în public;
  • îmbunătățirea dicției;
  • încrederea în propria persoană;
  • dezvoltarea spontaneității, a creativității și imaginației;
  • crearea unor noi prietenii și dezvoltarea unor abilități de socializare;
  • relaxare și deconectare, pur și simplu.

Alte motive să participi la un curs de improvizație în Cluj? Îți educi mintea să caute noi răspunsuri, să abordeze noi strategii de gândire, noi pattern-ur, noi obiceiuri de a reacționa la realitatea imediată. Înveți să fii mai prezent, mai atent la ceilalți „actori” din jurul tău. Și, bineînțeles, înveți să devii confortabil când… ieși din zona de confort.

Noutăți ale Școlii de Teatru Allegria & perspective de viitor pentru cursanți

Pe lângă cursul de improvizație susținut de Andrei Han, în cadrul Școlii de Teatru Allegria s-a dat deja startul unor noi cursuri de actorie. Raluca Lupan, cadru didactic la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, alături de Elena Ivanca, de asemenea cadru didactic, precum și actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca, sunt cele care coordonează cursurile.

În paralel, Ioan Batinaș, actor la Teatrul Odeon din București, lucrează cu o parte dintre cei care au terminat cursul de actorie pentru a pune în scenă o inedită și haioasă adaptare a celebrei povești Cenușăreasa. Piesa de teatru rezultată, o comedie adresată copiilor cu vârste între 12 și 60 de ani, se anunță a fi o variantă modernă a poveștii, intitulată Cenușăreasa.ro. O variantă pentru copii va fi, de asemenea, pusă în scenă.

Piesa de teatru ”Gaițele”, adaptare după Al. Kirițescu, susținută de cursanții cursului de actorie ai Școlii de Teatru Allegria. Regia: Ceaicovschi Mihaela

De remarcat, așadar, este faptul că în timp ce pentru unii, participarea la cursurile de actorie sau de improvizație, după caz, poate fi o simplă modalitate de petrecere a timpului liber, de dezvoltare a unor abilități personale, de a practica o pasiune, pentru alții, cei interesați, există și aceste perspective de viitor. Cursanții pot fi implicați în diverse piese de teatru (inclusiv având perspective financiare), în producerea cărora sunt chemați actori și regizori dornici să-i îndrume și să dezvolte această latură culturală a teatrului pentru amatori.

În final, noi am rămas curioși și ne-am zis că măcar o dată am putea să ne lăsăm reținerile, inhibițiile și altele similare deoparte și să… improvizăm o prezență la cursuri. Vă ținem la curent! 🙂

scoala de teatru allegria gaitele ok ok
Piesa de teatru ”Gaițele”, adaptare după Al. Kirițescu, susținută de cursanții cursului de actorie ai Școlii de Teatru Allegria. Regia: Ceaicovschi Mihaela