Taxa de oraș – un pas înainte pentru turismul clujean

de | | 2 Minute

Turismul în Cluj „cere” taxa de oraș

Cluj-Napoca, orașul transilvănean, se bucură de o notorietate crescândă în rândul turiștilor, români sau străini. Este îmbucurător faptul că turismul din oraș este intens și că este apreciat peste hotare. Însă, contribuie concret fiecare vizitator la bunăstarea orașului? Destul de puțin – pentru că nu avem introdusă taxa de oraș

Fiind dotat cu o diversitate de locuri de cazare de la pensiuni, hosteluri, zone de camping, până la hotele de 5 stele și aparthoteluri, orașul a devenit o țintă pentru orice categorie de turiști. Pe lângă acestea, baze de alimentație se găsesc la fiecare pas, locuri de petrecere a timpului liber sunt diverse, obiective istorice există din belșug, povești și legende de asemenea. Totuși, ce îi mai lipsește ca să fie complet, iar ca turismul să crească tot mai mult?

Credem, totuși, că obiectivele turistice, deși sunt pline de istorie și respectă o structură interesantă, nu sunt pe deplin apreciate. De ce? Pentru că multe dintre ele sunt uitate ori neglijate din cauză că sunt pe cât de vechi, pe atât de „urâte”. Ce e de făcut în acest sens? Aplicarea unei măsuri prin care turistul care intră în orașul comoară să contribuie activ la îmbunătățirea aspectului obiectivelor.

Taxa de oraș devine o certitudine

Se știe că, la nivel național, orașe mai puțin vizitate decât Clujul practică acestă taxă. Ne referim aici la Oradea și la Iași. Dacă ne uităm prin Europa, vom vedea, de asemenea, același lucru. Analizând această situație, Primăria Cluj-Napoca a luat decizia de a introduce acestă taxă de oraș și la noi. Aceasta se va pune în aplicare începând cu anul viitor, de la 1 ianuarie. Prețul acesteia este de 5 lei pe noaptea de cazare pe persoană. Tariful va fi inclus în prețurile unităților de cazare, urmând ca acestea să o trimită ulterior către Primărie. Noua măsură se aplică indiferent de modalitatea de cazare pentru care turistul optează (fie că e camping sau hotel).

Analizând statisticile de anul trecut, Marius Oprea, reprezentant al Centrului de Informare Turistică Cluj afirmă:

„Anul trecut am avut una dintre cele mai mari creșteri, respectiv am avut peste 470.000 de sosiri și respectiv 870.000 de înnoptări în Cluj-Napoca”

Direcția spre care se îndreaptă turismul în Cluj-Napoca este promițătoare, iar implementarea acestei măsuri a ajuns o necesitate.
Primăria speră să strângă o sumă de 4 milioane de lei pe care dorește să o investească în turism. Mai exact, se dorește reabilitarea anumitor obiective și crearea unei promovări mai puternice.

Se poate observa că se implementează clare direcții de dezvoltare Clujului spre un viitor promițător.

Surse informații: digi 24, ziare.com
Foto: Marc Paul