Din seria Curțile interioare ale Clujului, vă prezentăm azi tavanul clădirii de pe strada Iuliu Maniu 38 🙂
Poate ai treabă prin centru, așa cum aveam și noi. Rezolvă ce ai de rezolvat și nu uita să încetinești apoi ritmul, căci orașul are atâtea comori ascunse, neștiute de cei grăbiți…
Bătea soarele pe strada în oglindă, iar agitația care ne-a pus în mișcare în urmă cu o oră se disipa. Aveam încă pasul grăbit, însă Tia tocmai își amintise de o clădire frumoasă, care îi atrăsese atenția în urmă cu o zi, două, așa că am încetinit pasul și am început să privim. Dar erau cel puțin patru – cinci clădiri frumoase în imediata apropiere. Nemaiștiind care o fi clădirea cu pricina, ni s-au oprit ochii pe aceasta: nr. 38.
Am privit în sus, i-am admirat arhitectura, ne-am imaginat o cafea servită pe balconul boem și, apoi, timid, am pășit în curtea interioară care nu promitea prea multe…
Adevărat, de această dată, curtea nici nu ne-a oferit prea multe frumuseți neașteptate. Cu o oarecare dezamăgire, ne pregăteam să facem stânga-împrejur și să ne continuăm plimbările citadine. E un obicei frumos, acesta de a privi în sus. Vreun obicei ancestral, de pe vremea când strămoșii noștri aveau cerul nestingherit deasupra capului. Tavanul gangului era adevărata comoară!
Cu ochii scânteind de entuziasm și nevoie de explorare, am început să privim mai cu atenție în jur:
Iar curiozitatea ne-a îndemnat să pășim, nu fără emoții, în clădire.
Indicații pentru curioși: intrați în gang, treceți pragul ușii din dreapta, urcați scările…
… încă o treaptă, încă un set de scări și o nouă comoară vă așteaptă. Tavanul clădirii de pe str. Iuliu Maniu 38 este o bijuterie arhitecturală deosebită. Din fericire, contrar simțului nostru comun, de oameni moderni, nu e chiar rară. Sunt numeroase astfel de curți interioare care ascund fel și fel de curiozități arhitecturale din vremuri aproape apuse, dar care încă își farmecă musafirii, fie ei și nepoftiți 🙂