Târguri de Mărțișor prin Cluj: ce poți găsi și unde? [FOTO]

de | | 4 Minute

Târguri de Mărțișor prin Cluj: ce poți găsi și unde? [FOTO]

Weekendul acesta dăm startul primăverii în tot orașul. Târgurile de primăvară își deschid porțile în toate locațiile centrale ale Clujului, și, ca de obicei, producătorii și artizanii locali sunt pregătiți să ne prezinte produsele la care au lucrat cu spor toată iarna.

Anul acesta nu am avut parte de iarna clasică cu ninsori și zăpadă din belșug, însă chiar și așa, sosirea primăverii ne bucură. Chiar dacă nu mai simbolizează renașterea naturii așa cum se întâmpla odată, începutul noului sezon tot ne dă parcă un restart. Razele soarelui ne încarcă cu energie, suntem mai productivi, iar dorința de-a petrece timpul afară, în natură, crește cu fiecare grad în plus afișat în termometre.

Avem câteva târguri de Mărțișor prin Cluj chiar la îndemână: în Piața Unirii, în Piața Avram Iancu, pe bulevardul Erioilor, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai și la Insomnia Café&Bistro.

Noi zicem că o plimbare printre rafturile colorate ale tarabelor de la fiecare târg este începutul numai bun pentru a da startul noului sezon. La târgurile de mărțișor de anul acesta găsești mărțișoare lucrate manual, unele ancorate bine în folclorul românesc, altele denotând multă creativitate și originalitate, dar și multe alte cadouri. Și, bineînțeles, și produse tradiționale delicioase.

Iată care sunt târgurile de mărțișor din 2023 care vor anima Clujul pentru următoarele săptămâni

Arte & Bucate – târg de de Dragobete, Mărțișor și 8 martie

Muzeul Etnografic al Transilvaniei sărbătorește românește venirea primăverii printr-un târg unde găsești mărțișoare, îmbrăcăminte, bijuterii, cosmetice naturale, genți, portmonee, rucsacuri, printuri de artă, produse textile și preparate românești. O parte din produse se pot consuma la târg sub formă de mini platouri mixte, cu pâine cu zacuscă, gem și vin. 

Târgul va fi deschis între 24 și 26 februarie la sediul muzeului, în Galeria Cellarium, și va avea următorul program: 

  • Vineri, 24 februarie: 16-20
  • Sâmbătă, 25 februarie: 10-20
  • Duminică, 26 februarie: 10-20

*intrarea la târg se face prin curtea interioară

Pe parcursul târgului se vor organiza și ateliere de pictat mărțișoare din lemn și de împletit brățări. Mai multe detalii se găsesc aici.

târgurile de primavară din cluj (3)

Cluju-i veșnic zâmbitor de Dragobete și Mărțișor!

Asociația Meșterilor Populari Clujeni a pregătit două târguri de Dragobete și de Mărțișor unde vom găsi căsuțe pline de bunătăți de sezon și obiecte de artizanat, și unde atmosfera va fi acompaniată de muzica Tulnicăreselor. 

Târgul de pe strada Eroilor (lângă clopot) va fi deschis între 22 februarie și 12 martie și poate fi vizitat între orele 10:00-20:00, iar cel de-al doilea târg va fi deschis în Piața Avram Iancu în perioada 24 februarie – 8 martie, între orele 10:00-18:00. Piețele vor fi pline de meșteri populari și de producători locali care au pregătit bunătăți pentru toată lumea. 

Tradiții de Primăvară – Sărbătorește românește

Și Piața Unirii se pregătește să dea startul primăverii cu multe căsuțe vesele, pline cu bunătățile artizanilor și a producătorilor locali clujeni. Puteți vizita târgul unde găsiți peste 50 de căsuțe din 24 februarie până în 12 martie între 10:00 și 20:00. 

târgurile de primavară din cluj (6)

Mărțișoare pentru animale

În weekendul 25-26 februarie va alea loc și cea de-a doua ediție a evenimentului Mărțișoare pentru animale la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai. Deși nu e un târg clasic, în cadrul evenimentului care promovează cunoștințe și atitudini corecte față de animale se vor găsi și ateliere și standuri cu mărțișoare și alte obiecte realizate manual. Mai multe despre eveniment găsiți aici.
targurile de primavara din cluj5

Târg cu iz de primăvară

Weekendul acesta vine primăvara și la Insomnia Café&Bistro. Puteți găsi din 24-26 februarie, între orele 17:00-20:45 mărțișoare și produse fresh numai bune de dăruit celor dragi. 

târgurile de primavară din cluj (5)

Workshop-uri de primăvară

În Cluj se organizează și câteva workshop-uri de primăvară unde putem să ne meșterim singuri mărțișoarele pentru acest sezon. Unul dintre ele va avea loc la Picapam în data de 1 martie. La Mărțișorul Cafegiu: atelier de făcut și copt mărțișoare din plastilină Fimo sunt invitați toți copiii creativi care vor să poarte primăvara aceasta un mărțișor personalizat. Taxa de participare este de 35 de lei/copil, iar atelierul începe la ora 17:00. Înscrierile se pot face aici.

Un alt workshop unde îți poți crea un mărțișor diferit este cel de la Kokedama. Pe 1, 6 și 7 martie, la magazinul Terrawell se realizează kokedame, mingiuțe de sol acoperite cu mușchi care mențin viața unei plante. Mai multe detalii despre kokedame, eveniment și înscrieri se găsesc aici

târgurile de primavară din cluj (4)

Vă așteptăm în weekend să dăm startul primăverii cu mâncare bună, muzică, și cadouri pentru toți cei dragi.

Sursă foto: Asociația Meșterilor Populari Clujeni