A început Târgul de la Negreni 2019 – patru zile de negoț la Fechetău

de | | 2 Minute

Târgul de la Negreni 2019 își așteaptă mușterii

A început Târgul de la Negreni 2019! Ca în fiecare an, din Evul Mediu încoace, târgul reunește negustori și mușterii din toate colțurile țării (dar și de prin străinătate). Târgul de la Fechetău, cum mai este cunoscut în zonă (din maghiară: „fekete” – negru), a devenit de-a lungul secolelor un adevărat fenomen cultural. Marele său merit, la ora actuală, pare a fi, în primul rând, faptul că a supraviețuit timpului și schimbărilor sociale.

Târgul are loc, ca de obicei, în a doua săptămână a lunii octombrie, în localitatea clujeană Negreni. În acest an, așadar » în perioada 10 – 13 octombrie 2019. 

Scurt istoric și o mostră de folclor

Renumit în zonă încă din perioada medievală, târgul era menționat, în anul 1815, în „Calendarul târgurilor”. Ca eveniment important în viața rurală, târgul avea în trecut rolul de a le asigura moților alimente și produse pentru sezonul de iarnă, oferindu-le totodată cadrul potrivit pentru comercializarea propriilor produse.

targul de la negreni 2019 b

În antologia „Folclor muzical din zona Huedin”, publicată în anul 1974, apare și un cântec cules de la Morlaca (sat din comuna clujeană Poieni):

„Câtu-i târgu’ la Negreni,
Nu-s feciori ca morlăcenii, măi,
Câtu-i târgu-n Fechetău,
Nu-s feciori ca-n satu’ mneu,
Luați, fete, sama bine,
Că și-a mneu bădița vine,
Cu cioareci și cu suman,
Se vede că-i morlăcean.”

 

În prezent, târgul e un melanj neobișnuit de antichități, de cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, timbre, cărți, oale, produse alimentare, păpuși de porțelan, biciclete, statuete și alte obiecte decorative sau haine. Cam tot ce crezi că ai putea găsi, găsești. Cam tot ce nu crezi că ai putea găsi aici, e la fel de posibil să găsești.

Pentru câteva zile, așadar, știm că o bună parte din traficul clujean se va îndrepta spre Negreni. Voi ce vă luați din târg? ?

targul de la negreni 2019 a

Sursă fotografii » pagina de Facebook Targul de la Negreni Feketetói vásár
Bibliografie: Filip C.C, Nistor, V.,D., 2012, „Negreni. Istorie, tradiții și legende – studiu monografic”, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință.