Targul de la Negreni 2014

de | | 2 Minute

Targul de la Negreni 2014 are loc intre 6 – 12 octombrie!

A inceput Targul de la Negreni 2014! In fiecare an, in a doua saptamana a lunii octombrie, se organizeaza Targul de Toamna de la Negreni sau Targul de la Fechetau, cum mai este el numit.

Alaturi de targul de vara de aici, numit de catre localnici ,,Targul Coaselor”, Targul de la Negreni, din toamna, este vestit in zona inca din Evul Mediu, iar in anul 1815 era trecut in ,,Calendarul targurilor”! Ca orice eveniment important in viata rurala, targul a intrat si in folclorul satelor din jur, in anul 1974, in antologia ,,Folclor muzical din zona Huedin”, fiind publicat si un cantec cules de la Morlaca, cu un titlu cat se poate de sugestiv: ,,Catu-i targu la Negreni”:

,,Catu-i targu la Negreni,
Nu-s feciori ca morlacenii, mai,
Catu-i targu-n Fechetau,
Nu-s feciori ca-n satu’ mneu,
Luati, fete, sama bine,
Ca si-a mneu badita vine,
Cu cioareci si cu suman,
Se vede ca-i morlacean.”

targul de la negreni 2014

An de an, targul reuneste comercianti, cumparatori si turisti din toate colturile tarii (si nu numai!) interesati de acest ,,fenomen” al comertului rural. La targul de la Negreni veti putea gasi de la obiecte noi de uz general, haine si incaltaminte, pana la antichitati si lucruri vechi precum cusaturi, porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epoca, picturi vechi, timbre, carti, bani vechi, oale, scule vechi si noi, ceramica, pana la produse alimentare (zacusca, miere), cd-uri cu muzica sau papusi de portelan si statuete.

Totul se vinde, totul se negociaza – targul de la Negreni mai pastreaza inca specificul comertului de altadata. E o traditie ramasa inca vie intr-o societate moderna tot mai grabita si mai electronica. La Negreni, intre tarabe, obiecte si antichitati, comercianti si cumparatori, pe alocuri kitsch si amestecuri ciudate de modernism si obiceiuri si semnificatii stravechi, mai ai inca o legatura cu motii de altadata, caci targul, asa cum spun localnicii, avea rolul de a-i alimenta pe moti pentru sezonul de iarna, permitandu-le totodata sa isi vanda si produsele proprii.

Anul acesta, Targul de la Negreni se tine in perioada 6 – 12 octombrie. Cine stie ce surprize ne asteapta pe tarabele de acolo…

Pagina facebook: Targul de la Negreni Feketetói vásár
Pagina eveniment: Targul de Toamna de la Negreni

Sursa foto: silimonphoto.blogspot.com
Bibliografie: Filip C.C, Nistor, V.,D., 2012, ,,Negreni. Istorie, traditii si legende – studiu monografic”, Cluj-Napoca, Casa Cartii de Stiinta.