Premieră în România: tabăra Yuppi Camp pentru copii bolnavi cronic și frații lor

de | | 4 Minute

Tabăra Yuppi Camp pentru copii bolnavi cronic și frații lor

Yuppi Camp organizează în această vară, pentru prima dată în România, o tabără gratuită de terapie prin experiență dedicată atât copiilor bolnavi cronic, cât și fraților lor. Tabăra își propune creșterea stimei de sine a copiilor bolnavi, reducerea stresului, îmbunătățirea interacțiunilor interpersonale și a comunicării emoțiilor, dar și consolidarea legăturii dintre fratele bolnav și cel sănătos. Tabăra de Frați va avea loc la Șăulia, județul Mureș, între 20 și 23 august și așteaptă copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârste între 6 și 18 ani, alături de frații lor, în total aprox. 50 de copii.

Copiii bolnavi și cei sănătoși vor participa la activități de terapie prin experiență: vor trage cu arcul, vor face alpinism, canotaj, vor participa la ateliere de teatru, dans, lucru manual, magie și vor avea parte de multe jocuri. Unul din obiectivele acestor activități la care frații participă împreună este de a consolida relația dintre ei, de a reduce eventualele tensiuni, de a-i apropia unul de celălalt. Astfel, ei se vor putea sprijini atât în tabără, cât și în viața de zi cu zi, odată cu întoarcerea acasă.

„Viața unei familii se schimbă radical odată cu diagnosticarea copilului cu o boală cronică și/sau gravă. Viața cu boala înseamnă o nouă viață, o altă viață. O viață mai grea atât pentru copil, cât și pentru părinți și frați. Locul micilor bucurii cotidiene este luat de neputință, frică și anxietate – nu se știe ce aduce ziua de mâine, deoarece bolnavii cronic nu se vindecă niciodată de boala lor. Dezvoltarea fizică și psihică a copilului este îngreunată de izolare socială și grijă excesivă. Boala face mai dificilă exprimarea emoțiilor și îi îndepărtează pe copii de frații sănătoși și de ceilalți membri ai familiei”, a detaliat Yuppi Kocsis Kincső Hanna, directoarea profesională al Yuppi Camp, coordonatoarea taberei pentru frați.

„De zece ani încoace, la Yuppi Camp ajutăm copiii bolnavi cronic și familiile lor să depășească aceste momente grele cauzate de boală, deoarece noi credem că toți copiii merită să aibă șansa la copilărie. În urma succesului taberelor pentru familii organizate, din 2017, an de an, am decis să dezvoltăm o nouă tabără, tabăra pentru frați. Boala fură, deseori, nu doar copilăria copilului bolnav, ci și a fraților săi, de aceea credem că este foarte important să oferim șansa acestor copii să se apropie unul de celălalt, să clădească amintiri împreună, să se înțeleagă reciproc mai bine, să-și întărească relația”, a precizat coordonatoarea.

Tabara Yuppi Camp - Tabara pentru frati

La realizarea primei Tabere de Frați contribuie în calitate de sponsor principal MOL România și Fundația pentru Comunitate, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor prin asistența financiară acordată pregătirii taberei, îndeosebi formării voluntarilor.

Tabăra de Frați este co-finanțat prin proiectul #IAmMyAdvocate, lansat oficial luna trecută, prin care Yuppi Camp dorește să creeze o comunitate unde actuali și foști participanți ai taberelor de terapie prin experiență Yuppi Camp își pot împărtăși problemele întâmpinate din cauza bolii și se pot ajuta reciproc pentru a depăși acele momente dificile, își pot crește încrederea în sine, se pot simți acceptați și înțeleși și sunt încurajați să-și facă vocea auzită. Un loc unde pot prinde curaj.

În vara lui 2022 organizăm trei tabere și un weekend pentru familii:

  • 3-9 iulie: Tabăra pentru copii și tineri cu diabet cu vârsta între 7 și 18 ani
  • 20-23 august: Tabăra de Frați (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 6 și 18 ani și frații lor)
  • 25-28 august: Tabăra de Familii (pentru copii cu cancer sau cu boli autoimune cu vârsta între 0 și 7 ani și familiile lor)
  • 24-25 septembrie: Weekendul de Familii (pentru copii bolnavi cronic cu vârsta între 0 și 18 ani și familiile lor)

Participarea copiilor în tabără este gratuită, iar înscrierile prin medicul curant sau medicul de familie sunt în continuare deschise. Mai multe informații despre tabere și Yuppi Camp puteți afla pe pagina web www.yuppicamp.ro, pe Facebook-ul și Instagramul Yuppi Camp, precum și de la colega responsabilă pentru înscrieri, Laura Ruszkai: 0745546853, [email protected]

Asociația Mișcare de Tabără Yuppi există din 2011, la Cluj-Napoca, și oferă tabere gratuite de terapie prin experiență copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor. De la începuturi până acum au beneficiat de terapia prin experiență 1.266 de copii, adolescenți și familiile lor din întreaga țară, alături de 1.116 voluntari în 25 de tabere fizice, precum și în 11 activități și tabere online. Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluționară a terapiei prin experiență: activitățile din tabără – alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc – îi ajută pe participanți să-și redescopere încrederea în sine, le crește gradul de independență și le oferă resurse emoționale esențiale în lupta cu boala – fapt dovedit de studii științifice.


Tabăra de Frați este organizată cu sprijinul sponsorului principal MOL Romania și Fundația pentru Comunitate / A Közösségért Alapítvány, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.

Proiectul #IAmMyAdvocate este derulat de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi în parteneriat cu Grupul PONT și Centrul Educațional Spektrum, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.


Comunicat de presă