A început școala: transport, siguranță și structura anului școlar 2016-2017

de | | 3 Minute

A început școala: transport, siguranță și structura anului școlar 2016-2017

Azi a început școala pentru cei mai mici dintre noi, fapt resimțit în tot orașul. Fiind prima zi de școală după vacanța de vară, nu a fost greu să observi copiii și tinerii elevi care au luat „cu asalt” școlile clujene.

Festivitățile care au marcat începutul noului an școlar au adus mici și mari transformări în dinamica Clujului azi: zâmbete, glasuri voioase de copii, multe flori și multă energie. Atmosfera urbană a fost azi un contrast între pofta aceasta de viață și o oarecare stare de moleșeală ce a învăluit orașul pe perioada verii. Până și acordurile Rapsodiei Române, ce se aud din Turnul Primăriei de obicei, au fost înlocuite, la ora 09:00 dimineața, cu un sunet clasic de clopoțel.

Până se numără bobocii, să aducem în discuție o serie de modificări și aspecte relevante pentru noul an școlar.

Structura anului școlar

Structura anului școlar 2016 – 2017 a fost modificată. Astfel, cursurile au început pe 12 septembrie 2016 și se vor încheia pe 16 iunie 2017. Cele două semestre se vor desfășura între 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie – 16 iunie 2017. O noutate apare în modul de organizare a programului „Școala Altfel”. Școlile au în acest an posibilitatea de a alege perioada de desfășurare a activităților, în anumite limite.

Vacanțe:

  • Vacanța pentru copiii de la grădiniță și clasele pregătitoare și primare: 29 octombrie – 6 noiembrie 2016;
  • Vacanța de iarnă: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017;
  • Vacanța inter-semestrială: 4 februarie – 12 februarie 2017;
  • Vacanța de primăvară: 19 aprilie – 30 aprilie 2017 – în această perioadă vor fi organizate și olimpiadele și concursurile școlare;
  • Vacanța de vară: 17 iunie – 10 septembrie 2017.

În cazul elevilor de clasa a VIII-a, cursurile se vor încheia în 9 iunie 2017. Aceștia vor avea o săptămână dedicată Evaluării Naționale. Elevii claselor a XII-a vor încheia cursurile în data de 26 mai 2017, având alocate 3 săptămâni desfășurării examenului național de bacalaureat.

Transportul public și cursele speciale pentru elevi

Cu ocazia începerii noului an școlar, în Cluj se vor lua o serie de măsuri cu privire la transportul în comun. Astfel, CTP Cluj-Napoca anunță că numărul mijloacelor de transport va fi suplimentat cu 30%. Tot începând de luni, 12 septembrie, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, sunt reluate cursele speciale pentru elevi. Ora de plecare din cartiere înspre centru este 07:25, iar ora de întoarcere este 14:10, pe următoarele linii:

・ Autobuze: Linia 8 P-ța. M.Viteazu – Str. T.Vuia, Linia 9 Str. Bucium – P-ța Gării, Linia 24 Str. Unirii – Str. Bucium, Linia 30 Cart. Grigorescu – Str. A.Vlaicu; Linia 31 P-ța M.Viteazu – Calea Baciului, Linia 43 Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor, Linia 46 Str. E.Ionesco – P-ța Șt. Cel Mare.
・ Troleibuze: Linia 3 Str. Unirii – P-ța M.Viteazu, Linia 6 Str. Bucium – Str. A.Vlaicu, Linia 25 Str. Bucium – Str. Unirii.
・ Tramvaie: Linia 101 P-ța Gării – B-dul. Muncii, Linia 102 Str. Bucium – B-dul Muncii.

Important: în mijloacele de transport marcate ca „TRANSPORT ELEVI” nu au voie alte persoane decât elevii și însoțitorii acestora!

Elevii vor beneficia în continuare de gratuitatea transportului în comun pe două linii și o reducere de 50% pe încă o linie sau două la alegere. Totodată, Primăria asigură și abonamente gratuite pe toate liniile în cazul elevilor orfani sau proveniți din case de copii. De transport subvenționat se bucură și elevii din Colonia Sopor, Valea Fânațelor și Colonia Pata Rât care vin spre Cluj-Napoca, iar programul de transport al tinerilor cu dizabilități neuromotorii cu microbuze special dotate este și el menținut.

Mai multă siguranță pentru elevii clujeni

Pentru siguranța elevilor și a personalului didactic, școlile clujene sunt dotate cu butoane de panică. Amplasate în locuri accesibile cadrelor didactice, paznicilor și elevilor, aceste butoane sunt conectate direct la dispeceratul Poliției. În caz de nevoie, dacă butonul de panică este apăsat, cel mai apropiat echipaj de poliție se va deplasa de îndată înspre unitatea școlară.

Totodată, un număr de 27 de polițiști locali au fost desemnați pentru a asigura zilnic bunele condiții de începere a orelor, precum și plecare în siguranță a copiilor de la școală.

„Pentru Poliția locală siguranța copiilor în drum spre școală este o prioritate și în acest scop ne-am organizat în așa fel încât să fim prezenți în stradă, în proximitatea unităților școlare pentru a preveni orice fel de riscuri la adresa elevilor clujeni”, a explicat Marcel Bonțindean, directorul general al Poliției locale din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

foto: Emil Boc

Mult succes în noul an școlar! 

A început școala: transport, siguranță și structura anului școlar 2016-2017