Straight From the Bottle

de | | 3 Minute

Straight From the Bottle – trupa clujeana de la Napoca Jazz Blues&Wine Festival. Pregatirile pentu Napoca Jazz Blues & Wine Festival se intensifica, iar iubitorii de jazz asteapta cu sufletul la gura sa intre in atmosfera specifica muzicii in perioada 15 -19 mai.
Speram doar ca nu va ploua, desi cativa picuri de ploaie calda de vara ar putea da o nuanta melancolica aparte locatiei evenimentului – Parcul Central, pe terasa Casinoului (Centrul de Cultura Urbana).

Am tras cu ochiul la programul festivalului, pe care il puteti gasi integral in articolul despre Napoca Jazz Blues & Wine Festival. Vom avea sansa sa ascultam trupe de jazz din Franta, Belgia, Polonia, Israel, Italia si nu numai. Formatiile romanesti vor fi : Mario&The Teachers,
Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, Nightlosers ,Vali “SirBlues” Racila si
Straight from the Bottle.

Ne mandrim mult pentru ca il vom asculta in concert pe clujeanul Lucian Ban, care momentan locuieste in New York. Nu uitam de Nightloosers care este o formatie originara din Transilvania si care „exploateaza” intr-un mod original de blues, folclorul transilvanean. Am ales totusi sa scriu mai in detaliu despre „Straight from The Bottle”, o trupa din Cluj care canta un blues intens si alert, plin de personalitate. Acestia au realizat sambata trecuta un „preview” al festivalului in My Way Club, pentru a vedea ce ne asteapta duminica seara, pe 19 mai.

Ideea infiintarii acestui grup are o istorie interesanta care se intinde pe mai multi ani. Totul a inceput la Bistrita in 2004, sub numele de „Trupa lui Bogdan”. Bogdan Cristea, chitaristul grupului, a initiat atunci cautarile de instrumentisti cu care sa cante muzica sa de suflet, blues-ul plin de groove iubit de urechile cunoscatoare.
L-a gasit pe Flaviu Satmar, tobosarul actual al trupei care canta atunci in trupa lui din liceu – Punct. La chitara bass, au alternat timp de cativa ani Doru Biris si Cristi Andries, tot muzicieni din Bistrita.
Bogdan Mezofi (voce), pe care sigur il cunoasteti de la trupa Grimus, canta pe atunci cu formatia bistriteana Manifest. Acesta a aderat in scurt timp grupului. In aceasta formula au inceput sa cante piese clasice din repertoriul Jimmi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughn sau BB King. Incet, incet s-au apropiat de profunzimea muzicii blues, iar pe parcursul anilor, au devenit una cu aceasta.

„Trupa lui Bogdan” a sustinut concerte in Bistrita cu „casa plina”, in Bucuresti si Costinesti.
Cum vremurile se schimba mereu, in 2008 formatia si-a suspendat activitatea din motive de studii superioare. Flaviu, Bogdan Mezofi  si Cristi au venit la Cluj, iar Bogdan Cristea a ramas in continuare in Bistrita. In 2011, acesta din urma a ales sa se mute si el in Cluj. Din acel punct, trupa sa de suflet si-a reinceput activitatea sub numele de „Straight from the Bottle”. Cel mai nou venit membru al trupei a fost Andrei Gheorghiu la chitara bass, care a completat cu succes balansul celorlalti trei.

Asadar formula prezenta a trupei este : Bogdan Cristea – chitara, Flaviu Satmar – tobe, Bogdan Mezofi – voce si Andrei Gheorghiu – bass. Baietii au si alte proiecte muzicale : Bogdan Mezofi este  vocea de la Grimus, Andrei si Flaviu canta impreuna in Fluturi pe Asfalt (post rock – Cluj) si Dusty Old Records (Led Zeppelin tribute band din Cluj), iar Bogdan Cristea ne mai incanta auzul si prin intermediul Tzika Sax Orchestra.

Cum arata si cum suna un concert Straight from the Bottle? Absolut plin de energie pozitiva si balans. Ei se apropie extrem de mult de profunzimea artistilor de culoare, interpretand intr-o maniera originala acest stil prea bine cunoscut in intreaga lume. Baietii canta un blues plin de savoare si intensitate. Se observa experienta scenica pe care o detin, prin postura lor dezinvolta. Chiar daca nu asculti in mod deosebit acest tip de muzica, garantez ca la un astfel de concert, simturile iti vor fi activate, iar inima si corpul, vor incepe sa se miste cu bucurie in ritmul plin de buna dispozitie.

Avem sansa sa-i reascultam si revedem pe baietii de la „Straight from the Bottle”, in seara de duminica 19 mai, in cadrul Napoca Jazz Blues & Wine Festival. Sa nu uitam ca festivalul a fost creat pentru a ne rasfata toate simturile : prin muzica fina, degustare de mancaruri si vinuri, totul in aer liber.

Cluj.com nu va lipsi de la acest eveniment. Vom impartasi cu voi impresii proaspete de la festival, saptamana viitoare. Ne vedem in Parcul Central. Sunteti pregatiti de rasfat?

Straight from the Bottle online : https://www.facebook.com/straightfrom.bluesband?fref=ts

Napoca Jazz Blues & Wine Festival: https://www.facebook.com/NapocaInternationalJazzBluesWineFestival?fref=ts

 

Un articol de Iulia Pardau