Stema comunei Mociu: cum arată și ce semnificații ascunde?

de | | 3 Minute

Stema comunei Mociu, județul Cluj, a fost aprobată

După ani de lungi așteptări, primarul din comuna Mociu, județul Cluj, și-a văzut visul realizat. A fost aprobată, la sfârșitul anului 2018, stema. Simbolurile marcate pe stema comunei Mociu sunt componentele cheie din viața comunei. Noul simbol adăugat este meteoritul, un element definitoriu și original pentru această comună.

Cum arată stema?

Stema comunei Mociu respectă forma clasică a stemelor românești. Adică acel scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în 4 cadrane. Pe diagonală, cele două cadrane păstrează aceeași culoare. În partea de sus, în stânga este reprezentat un soare pe fundal roșu, în timp ce lângă este o semilună pe chenar albastru. În partea stângă jos s-a introdus simbolul meteoritului, în timp ce lângă se află o cunună din spice de grâu. În partea superioară a scutului este reprezentată o coroană murala.

Luna și soarele prefigurate în aur provin din tradiția heraldică a zonei. Meteoritul a fost reprezentat pentru că este considerat un simbol cheie pentru comună datorită evenimentului care s-a petrecut pe teritoriul comunei în 1882. Cât despre cununa de spice de grâu se explică prin faptul că zona a fost denumită în trecut „Grânarul Transilvaniei”. Cantitatea grâului produs era considerabilă, de aceea a rămas ca un simbol pentru locuitorii de astăzi. Pe lângă aceasta, cununa mai face referire și la evenimentul anual organizat în comună –  Târgul Secerii urmat de Festivalul Folcloric „Jocul de câmpie”.
Rangul de comună pe care îl are localitatea este afișat pe stemă prin coroana murală din partea superioară a scutului.

noua stema a comunei Mociu

Meteoritul, un simbol consacrat

Cum a ajuns meteoritul să fie un simbol pe stema comunei Mociu? Prin faptul că pe teritoriul comunei a aterizat forțat un meteorit. Mai exact, în februarie, data de 3 a anului 1882 a fost văzut căzând din cer un obiect luminos, rotund, lăsând o urmă fumurie. Meteoritul s-a sfărâmat în bucăți, fiind culese ulterior peste 100.000 de părți. Arealul pe care s-au extins fragmentele din acest meteorit s-a estimat la 15 km. În zona localității Mociu s-a găsit o bucată de 35,7 kg. Acesta este cel mai mare meteorit căzut vreodată în România. Fragmentele din acel meteorit se află în prezent la Muzeul de Mineralogie din Cluj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. În total, resturile adunate cântăresc în jur de 300 kg.

stema comunei Mociu

Ce spun specialiștii?

Specialiștii în domeniu au apreciat că meteoritul căzut atunci ar fi avut o greutate de 30.000 kg cel puțin. Apoi au explicat că la intrarea în atmosferă, de obicei meteoriții pierd din greutate. Astfel, din cauza frecării cu aerul, meteoriții ajung pe pământ cu 8 – 10% din masa lor inițială.

Doctor în geologie și specialist în meteoriți,  Răzvan Andrei, a declarat, pentru AGERPRES:

„Când a intrat în atmosferă avea mult mai mult, pe puțin 30 de tone. El a pierdut 90-92% din masă

Muzeograful Luminiţa Zaharia, de la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca, a declarat, pentru AGERPRES:

„A fost ceva fantastic, am înțeles, mai ales că era undeva spre seară și lăsa dârele acelea cum ardea în atmosferă. Există mărturii, din câte am citit, că s-ar fi auzit de la Budapesta sau chiar că s-ar fi văzut de acolo. Bănuiesc că a fost ceva apocaliptic pentru persoanele respective.”

Astăzi, locuitorii comunei își dau seama de unicitatea evenimentului produs acum 137 ani. De aceea au vrut să marcheze acest eveniment. Motiv pentru care au adăugat un meteorit pe stemă.

stema comunei Mociu

Surse: legislatie.just.roziarulfaclia.roagerpres.ro, observator.tv
Foto: e-primarii.ro, ziarulfaclia.rocerculdestele