Până când stațiile Cluj Bike vor fi offline?
Tot mai mulți clujeni fac cereri pentru cardurile Cluj Bike cu care să se poată plimba cel puțin 45 de minute cu bicicleta prin programul Cluj Bike. Acest lucru este îmbucurător mai ales că municipiul este, în anumite perioade orare, sufocat de traficul auto din oraș.
După ce la finalul anului trecut a fost inaugurat proiectul Cluj Bike, și apoi întrerup din cauza condițiilor meteo, luna aceasta a fost redeschis odată cu vremea bună care a scos lumea din case. Peste 5.000 de persoane beneficiază deja de posibilitatea de a închiria gratuit biciclete, timp de 45 de minute, prin programul Cluj Bike și mai urmează să fie tipărite 15.000 de carduri.
Din păcate, însă, din total de 47 de stații care apar pe site-ul proiectului doar 26 online, restul de 21 fiind offline, majoritatea fiind pe strada Horea și în cartierul Mănăștur, dar și în centrul orașului și în zona metropolitană.
Spre exemplu, un cetățean care deține un card Cluj Bike și dorește să se plimbe cu bicicleta din Parcul Central până în Mănăștur, zona Bucium, nu se va putea bucura până la capăt de plimbare. Deși în zona de destinație există o stație de biciclete, el va trebui să lase bicicleta, în timp util, în cea mai apropiată stație de biciclete online, adică pe strada Izlazului. Același lucru se întâmplă și dacă vrei să ajungi în zona Billa din cartierul Mănăștur, stația de pe Calea Florești fiind offline și abandonată.
Pentru a ne răspunde la întrebarea „Din ce motiv aceste stații offline și până când nu vor putea fi folosite?”, Ovidiu Cîmpean, responsabilul din Primăria Cluj-Napoca cu acest proiect a declarat că aceste stații au fost puse offline din cauza modernizării străzilor prin proiectul „Orașul comoară” și că cel târziu în luna iunie toate stațiile vor fi online, data de finalizare a proiectului fiind 30 iunie, atunci când vor fi și racordate la curent.
Din păcate, până atunci, nu toate străzile beneficiază de piste pentru biciclete, mersul pe bicicletă fiind mereu privit ca un sport extrem sau un slalom printre mașini, mai ales că mulți optează să parcheze ori pe trotuare, ori chiar pe pistele de biciclete.
Proiectul Cluj Bike trebuia să fie încheiat în 2013. În total, 540 de biciclete sunt destinate închirierii gratuite, pe baza cardului eliberat de Primărie, valoarea proiectului fiind de aproape 14,5 milioane lei, fonduri europene.
Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com