Stâlpii Împușcați din Cluj
Dacă uităm, riscăm ca istoria să se repete. Dacă nu uităm, e greu să iertăm – o idee pe care Svetlana Aleksievici o introducea prin amintirile pline de emoție ale femeilor sovietice care au pus mâinile pe arme în Al Doilea Război Mondial.
Și atunci, poate, provocarea este să iertăm, dar să nu uităm? Contextele și conflictele istorice lasă în urmă traume, vieți distruse și prea mulți morți. Pășind prin Clujul de azi, tragediile zilei de ieri par neverosimile. Unii clujeni au trăit însă aievea clipe de coșmar aici, în Piața Unirii, în piața pe care o îndrăgim, în care ne dăm întâlnire zi de zi și celebrăm, fără să știm, o societate în care suntem liberi.
Iar pe lângă monumentul care amintește de martirii Revoluției de la 1989, trecem toți, inevitabil, însă prea puțini dintre noi îi cunoaștem semnificația. Cele șapte piese cilindrice, turnate în bronz, aflate la intersecția Pieței Unirii cu strada Napoca, lângă Palatul Rhedey și vizavi de fostul Hotel Continental, poartă în mod simbolic urmele unor gloanțe. Alături, pe două plăcuțe de bronz, putem vedea gravate numele celor 27 de eroi martiri ai Revoluției de la 1989 din Cluj-Napoca.
„Ceea ce s-a întâmplat la Cluj este de o simbolistică înfiorătoare. Tinerii aceștia s-au dezbrăcat în fața armelor și au zis: noi avem piepturile goale, voi aveți armele. Trageți? …Și au tras.”, povestea în cadrul unei întâlniri sculptorul Liviu Mocan, cel care a realizat monumentul istoric (sursă: Monitorul de Cluj).
La Revoluție, în Cluj-Napoca, și-au pierdut viața 26 de persoane, acestea fiind împușcate mortal. Alături de cele 26, o altă persoană s-a alăturat ulterior, în mod nefericit, listei de eroi martiri, căci în urma traumei suferite s-a sinucis la câțiva ani de la evenimentele din ’89. Alte 57 de persoane au fost rănite atunci, la Cluj…
Azi, pentru cei care nu au trăit acele momente de groază, sunt cifre și nume pe plăcuțe comemorative. Stâlpii Împușcați, fără a le cunoaște semnificația, ne ridică poate vreo sprânceană mirată – „Oare ce-o fi cu ei aici?”, iar acest lucru doar în cazul în care ne oprim să ne întrebăm.
Acei dintre noi care avem în familie sau printre apropiați persoane care au fost prezente în Piața Unirii și peste tot, afară, în oraș, știm cât de mult cântărește acel „noi nu am uitat”.
Să iertăm, dar să nu uităm. Căci uitarea nu prea merge cu învățarea, deci nici cu progresul.
Recomandare lectură
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook