SOMEȘ 2021: Sunt Riveran!

de | | 4 Minute

SOMEȘ 2021: Sunt Riveran!

Pe 14 august Cluj-Napoca celebrează Someșul, râul care îi dă viață. Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii alături de partenerii săi invită publicul larg la o zi întreagă de relaxare, observare, plimbare și implicare, o zi în care rolul principal este jucat de râul de care municipiul Cluj-Napoca și-a legat existența.

Programul zilei a fost conceput alături de ONG-urile partenere care și-au asumat rolul de organizator pentru fiecare dintre zonele în care Someșul și, deci, Clujul, va prinde viață.

Pornind din cartierul Grigorescu, Asociația Urbannect, alături de partenerii săi Seri clujene, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Asociația Clujul Comoară, propun transformarea zonei din jurul plajei cunoscute și a parcului „La Butuci” în mai multe spații cu roluri diferite, respectiv:

  • zonă intitulată Aqua Lounge, unde vor fi puse la dispoziția publicului piscine supraterane, instalații de apă, umbrare decorative;
  • zona Active, unde spectatorii vor putea asista sau lua parte la antrenamente de arte marțiale, demonstrații de aqua gym și chiar o tiroliană;
  • zona Kids Fun, unde cei mici și mari deopotrivă vor putea lua parte la concursuri de castele de nisip și se vor putea distra la ateliere creative;
  • zona Pet Fun, unde iubitorii de câini vor avea la dispoziție o piscină pentru patrupede și multe alte suprize (zonă organizată împreună cu reprezentanții Asociației NUCA);
  • zona de Games, unde va fi organizat un campionat de table și diverse alte competiții de boardgames.

Activitățile organizate de reprezentanții Urbannect se vor întinde pe parcursul a patru zile (vineri 12 august – luni 15 august), date fiind resursele mobilizate.

Clubul Rotaract Samvs alături de cluburile Interact, Rotaract și Rotary din oraș propun prima curse de rățuște (Duck Race) de pe Someș, prin lansarea la apă a 2021 de rățuște de plastic. Fiecare clujean va putea „cumpăra” câte o rățușcă pentru suma de 10 lei, bani care vor fi colectați și donați Casei de Copii „Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca.

Cursa rățuștelor are loc în zona cuprinsă între podul Albastru din Grigorescu și zona parcului La Butuci. Proprietarii primelor trei rățuști care vor trece linia de sosire vor fi premiați, iar atmosfera va fi completată cu muzică și un MC care va întreține buna dispoziție. Rățuștele pot fi „cumpărate” din mai multe locații centrale din oraș, care vor fi anunțate pe paginile evenimentului de pe internet.

Toate rățuștele vor fi ridicate apoi de pe cursul Someșului, astfel încât nici un fel de deșeu să nu rămână la încheierea cursei.

Scena Urbană va da viață din nou instalației River Reflections realizată în cadrul Zilelor Clujului (zona plajei din cartierul Grigorescu) prin amplasarea unor reflectoare orientate spre plasele cu CD-uri. Totodată, vor fi expuse studii referitoare la întregul curs al râului Someș realizate atât în cadrul Universității de Vară a Ordinului Arhitecților Români din Transilvania cât și a Universității Internaționale de vară din 2014 și din acest an. Punctul de interes din acest an a Universității de Vară a fost Parcul Feroviarilor. Invitații vor prezenta și dezbate analizele expuse.

Coolturban alături The Spot Cosy Hostel propun o veritabilă petrecere la piscină (pool party) în incinta clubului Cotton, situat în imediata vecinătate a parcului „la Butuci”. Vor fi amenajate spații de relaxare cu hamace, fotoli puf și alte accesorii și atmosfera va fi întreținută de mixajul live al unui DJ. Totodată, vor putea fi achiziționate din zonă bătururi alcoolice și nealcoolice. Intrarea la eveniment este liberă.

Someș Delivery readuce Oserul pe strada Gavril Muzicescu în cadrul evenimentul Someș 2021: Sunt Riveran! Duminică dis-de-dimineață, ne dăm din nou întâlnire pe malul Someșului, la un eveniment care și-a păstrat forma și scopul din cele mai vechi timpuri. Piețele de vechituri sunt un mijloc ideal de a recicla obiecte care nu ne mai folosesc, oferindu-le în același timp cuiva care le poate redescoperi potențialul. În calitate de vânzător, cumpărător sau simplu privitor, oricine e binevenit să participe!

Clujeniii sunt așteptați de la ora 9:00 cu haine, cărți, electronice, jucării sau orice alte obiecte de care nu mai au nevoie, dar care sunt încă în stare bună, iar un responsabil din partea Someș Delivery îi va ajuta să se instaleze. O jumătate de oră mai târziu, dăm startul la cumpărături!

Participarea e liberă, iar circulația mașinilor va fi oprită pe stradă pe parcursul evenimentului.

Asociația ALTART va aduce pentru prima dată o barcă pe Someș, ce-i drept una ce pare realizată din hârtie, și va pune stăpânire, chiar dacă temporar, pe Parcul Feroviarilor, pe care încearcă să-l aducă înapoi în atenția publicului. Un spațiu pierdut din memoria colectivă a orașului. Datorită numărului mare de evenimente, Parcul Feroviarilor va fi deschis publicului de joi, 11 august, până duminică, 14 august.

Începem cu o rezidență pentru 4 artiști/colective de artiști sub numele Artizen. Două colective din România, două din Europa (Croația și Spania). Fiecare vine cu experiență în activism, artă vizuală, dramaturgie, performance. Rezidența se întămplă din 20 iulie până în 11 august. Artiștii locali sunt Alin Tănasa, Alexa Bacanu, Doru Talos. În 11 august vom avea un seminar unde artiștii vor prezenta călătoria lor de explorare a Parcului Feroviarilor. Seminarul va avea loc la Fabrica de Pensule și se adresează publicului care dorește să interacționeze cu spații public, spații în tranziție. În 12-14 august va începe restituirea rezidenței, prezentarea rezultatelor din această rezidență. Instalații, performance-uri vor fi prezentate începând de vineri, 12 august. Sâmbătă, 13 august, vor avea loc ateliere pentru public și explorarea lucrărilor artiștilor. Duminică, 14 august, va începe cu o Regatta pe Someș, o competiție cu bărcuțe din hârtie. Bărcuțele vor fi făcute în timpul unui atelier de făcut bărcuțe.

Jazz in the Park se mută în Parcul Armătura pentru o zi specială în același spectru muzical cu care organizatorii de la FAPTE ne-au obișnuit. Muzică bună, atmosferă prietenoasă, hamace și fotolii puf, toate la umbra arborilor ascunși în Parcul Armătura, zona în care Nadășul se varsă în Someș. Pe lângă muzică bună vor fi organizate și competiții sportive și multe activități de relaxare pe malul râului.

Evenimentul face parte din campania pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, obiectiv asumat de asociația cu același nume și susținut de Primăria Municipiului ClujNapoca, de Consiliul Județean Cluj, Banca Transilvania, Ursus și Carmangeria Moldovan.

Programul detaliat va fi anunțat în scurt timp.

Pe 14 august Cluj-Napoca este Riveran, la fel ca tine!