Cu toții vom începe acum cu întrebarea întrebătoare Ce înseamnă Clujul?, care, sinceră să fiu, a primit atât de multe răspunsuri suculente de-a lungul timpului, încât cu greu mai poți veni cu o variantă originală. Nici măcar nu merită efortul. Au fost multe răspunsuri precum: Clujul este un oraș frumos ( ne-a mai rămas câte un petic de parc ici- colo- poftim frumusețe!), un oraș civilizat ( de-a dreptul lipsit de cerșetori și gunoaie plutind pe Someș- tu te crezi? cel care ai spus-o…), cu o impresionantă importanță istorică ( arată-mi-l pe ăla care mai e interesat de asta în ziua de azi), un oraș modern ( asta da! Avem primărie… și prefectură frumoasă, avem mall-uri și baruri cât încape; uitasem să precizez- avem și zone în care casele stau să cadă în orice moment și străzi neasfaltate de ani de zile), viitoare Capitală Europeană a Tineretului în 2015 ( să sperăm că nu se vor răzgândi până atunci!).
Desigur, nu vreau să conturez acum o imagine proastă orașului meu, nicidecum, dar și vremurile în care ne ascundeam după deget cântând ode despre cât e de frumos Clujul prin statuile lui au cam apus, în umbra marelui Mathias Rex… Rămâne, însă, neschimbat faptul că se află în topul celor mai mari orașe din țară- ca suprafață, dar și ca populație. Aceste date statistice (dacă le poți numi așa) sunt aparent importante pentru majoritatea turiștilor care vizitează anual Cluju` nostru. Dar dacă stați bine să observați, niciuna din variantele de răspuns de mai sus nu achită întocmai întrebarea pusă și anume: Ce înseamnă Clujul ( pentru noi, clujenii măcar)?
N-am să mă învârt prea mult în jurul cozii și vă voi spune doar atât: ascultați scandările sutelor sau chiar miilor de tineri clujeni de la mitingurile organizate în cazul uneia dintre problemele majore ale României, cu care ne confruntăm de mai bine de 10 ani încoace- exploatarea aurului cu cianuri de la Roșia Montană!
Și printr-un singur cuvânt magic am reușit să ne adunăm cu sutele în fața Casei de Cultură a Studenților, înarmați cu steaguri, fulare, biciclete, tobe și multe obiecte zgomotoase și să strigăm din toți plămânii noștri, Cluj-Napoca, trezește-te! România trezește-te! Iar acest cuvânt magic nu e cel pe care-l învățasem în copilărie (mulțumesc sau te rog frumos), ci este acesta- SOLIDARITATE!
Mărșăluind pe strada Napoca, traversând Piața Unirii, unde traficul era restricționat ( ceea ce purta prin aer un iz de satisfacție) și ajungând în fața primăriei, pe Bulevardul Eroilor, sloganul nostru a răsunat în întreg orașul – ROȘIA, NU UITA, CLUJUL E DE PARTEA TA! Și am ținut-o așa mai bine de câteva ore în speranța că undeva pe la vreun geam al prefecturii sau al primăriei, glasul nostru se auzea. Dar nu a fost chiar așa! În schimb, locatarii din zonă au primit bucuroși inițiativa și au ieșit pe la geamuri și pe la balcoane, aducând două-trei voci în plus. Cei mai puțin comozi ni s-au alăturat, aducând cu ei mai multă recuzită. Ei se numără printre cei care cred că oamenii sunt mai importanți decât aurul, că natura este mai trainică decât banii. Ei au ales să susțină Roșia Montană!
Șoferii auto ne-au semnalizat prin claxoane prietenoase și ne-au fotografiat! Și ei au ales să susțină Roșia Montană! Presiunea tobelor și a focului aprins în sufletele noastre din dorința de a ne salva țara au adus la viață o nouă unitate de măsură, care nu se referea la cantitățile de minereuri de la Roșia Montană ci la ceva mai mult decât atât: solidaritate/ generație de clujeni.
Concluzia acestei lungi povești? VREM NATURĂ, NU CIANURĂ! Dacă și tu ești unul dintre cei care-și doresc ca și copiii lor să mai prindă o Românie cu natură, atunci intră pe site-ul Roșiei Montane și semneaza petiția. Dar înainte de toate, fii unul dintre aceia care nu consideră Clujul doar un simbol al modernismului sau al exhibiționismului. Fii clujean solidar și alătură-te proiectului de salvare a Roșiei Montane!
Un articol de Andreea Elisa Roff
Foto: Rigmanyi Zsolt