Ce este un soft payroll și cum funcționează?

de | | 2 Minute

Ce este un soft payroll și cum funcționează?

Termenul payroll se referă la procesul de remunerare a angajaților în urma prestării anumitor munci. Odată cu evoluția tehnologiei s-au creat programe software speciale care să gestioneze toate procedurile specifice salarizării. De la funcții de bază, treptat, softurile de salarizare au introdus diverse funcționalități, precum pontaj, calculare salarii și concedii, emitere rapoarte etc.

Procesul de salarizare este o funcție foarte importantă în cadrul oricărei afaceri. De aceea presupune o bună înțelegere a reglementărilor actuale, precum și cunoștințe detaliate de contabilitate. Pentru multe organizații, utilizarea sistemelor de salarizare sau externalizarea salariilor poate contribui la atenuarea stresului și la minimizarea erorilor.

O scurtă istorie asupra softurilor payroll

Istoria apariției softurilor payroll este strâns legată de evoluția departamentelor de resurse umane. Cu cât locurile de muncă au devenit mai diverse, cu atât s-a accentuat nevoia de gestionare a angajaților și a informațiilor personale și profesionale despre ei. De la simple liste de centralizare a informațiilor despre angajați, până la crearea unui soft au fost doar câțiva pași.

Astfel că primul soft payroll apare la sfârșitul anului 1950. Deși principala funcție era cea de salarizare, acest program putea centraliza și datele contractuale. Abia câțiva ani mai târziu când tehnologia avansează se introduce și funcția de pontaj, cea de recrutare, ca, la începutul anului 2000 să existe și opțiunea de portal al angajatului.

Ce rol are funcția de pontaj dintr-un soft payroll?

Ținerea evidenței timpului de lucru este vitală în procesul de salarizare. Indiferent că angajații sunt plătiți pe oră sau pe zi, prin înregistrarea orelor de muncă se asigură realizarea corectă a calculului de salarii. Astfel că suma plătită angajaților este corectă și corespunde în totalitate cu volumul de muncă prestat.

Pontajul electronic, realizat direct în aplicația payroll permite automatizarea calculului. Datele colectate direct în sistemul de calcul salarial contribuie la eficientizarea timpilor de muncă și la centralizarea informațiilor într-un singur loc.

Cum funcționează un sistem software pentru realizarea calculelor salariale?

Un sistem software pentru salarizare este, de fapt, o aplicație. Aceasta are o capacitate de stocare a datelor fie în sistem cloud, fie direct pe server. Construită pe baza unor algoritmi matematici concreți, aplicația de salarizare realizează calcule de salarii, concedii de odihnă sau medicale, orele de pontaj, alături de bonusuri și alte compensații. În realizarea acestor calcule, aplicația se bazează pe legislația în vigoare. Cu alte cuvinte, un soft de salarizare asigură automatizarea procedurilor contabile din cadrul unei companii.

Alege un soft de salarizare care funcționează pe baza unei tehnologii performante! Cu o viteză mare de procesare a datelor, UCMS by AROBS a creat soluția dp-Payroll pentru a ajuta companiile să eficientizeze procedurile contabile. Aplicația este actualizată la zi cu noile măsuri legislative.

Eficientizează-ți timpul de lucru! Află mai multe despre soluțiile UCMS la [email protected] sau la 0720 534 424.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.