SOFA SURFERS- Exorcizarea supraluminala a Conti-ului

de | | 2 Minute

SOFA SURFERS-  Exorcizarea supraluminala a Conti-ului

Clujul nostru a vibrat zilele acestea sub pleiada de evenimente ce ne-au bucurat simturile, antrenandu-ne in vortexul cultural si muzical al orasului. Luna a inceput in forta cu Festivalul International de Film Transilvania, un eveniment cinematografic ce ne onoreaza urbea de 12 ani.  In cadrul TIFF a avut loc si concertul despre care va voi spune cateva cuvinte in acest articol, concert care a avut loc in 5 iunie la parterul faimosului Hotel Continental.

Pentru cei care nu sunt familiari cu Sofa Surfers, acestia “canta” un gen de muzica greu de descris, este un melanj de muzica electronica, rock, dub, groove si trip-hop. Am vazut afisul care prezenta marele eveniment doar cu o zi inainte de a avea loc si mi-am spus ca sunt foarte norocoasa sa fiu clujeanca, austriecii de la Sofa Surfers vor concerta intr-o locatie aparte, neobisnuita pentru un concert, si anume lobby-ul decrepit al Hotelului Continental.

Sa va spun cum am reactionat de fapt: am inceput sa dansez  dansul victoriei si m-am agitat pana am facut rost de bilete pentru mine si pentru cativa prieteni. Fiind o fana infocata- observati ca am incercat sa indulcesc cu un eufemism banal termenul de “obsedata”- la limita de a fi groupie chiar, m-am prezentat la hotel cu ceva timp inainte de ora anuntata pentru inceperea concertului. Nu era cazul, nu mai era aproape nimeni acolo, in afara de cativa voluntari TIFF si vreo doua promoterite. Concertul a inceput la ora stabilita, bine, cu o jumatate de ora mai tarziu de ora stabilita, ceea ce e ok.

Locul destinat concertului s-a umplut rapid de alti tovarasi entuziasmati de muzica electronica. Mani Obeya, Wolfgang Schlögl, Markus Kienz, Wolfgang Frisch si Michael Holzgruber au exorcizat sediul Gestapo din timpul razboiului al II-lea Mondial si anume actualul Hotel Continental (pun pariu ca acum ati auzit prima data de asta), cu muzica lor electrifianta, basul nimicitor si versurile care propovaduiau toleranta sociala.  Ei nu au stiut ca au cantat intr-un fost sediu al Gestapo, dar am avut grija sa ii informez eu la cateva zile dupa concert printr-un mesaj pe Facebook ; au fost oripilati in prima faza, dar apoi le-am explicat ca acea cladire a avut mult mai multe intrebuintari respectabile de atunci si si-a “spalat rusinea” oarecum in ultimii ani devenind un spatiu pentru expozitii si concerte.

Concertul a fost precedat de proiectia filmului “Trains of Thoughts”- un eseu audio-vizual care reflecta unele din tarele societatii actuale-apartinand regizorului Timo Novotny, aflat si el pe scena. Sofa Surferii ne-au incantat si zguduit cu Word In A Matchbox, Playing the Game, It’s A Good Day To Die, Superluminal, Safe Zone(“left, right, left, right….”), printre altele.  Multimea a fost foarte dinamica, reactionand cu “head-banging”-ul de rigoare, maini  ridicate in aer, beri ridicate in aer, la prestatia psihedelica a austriecilor. Mani Obeya, cantaretul care a colaborat cu Sofa Surfers pentru albumul Superluminal, a marturisit in timpul concertului ca nu se astepta la un public atat de numeros, prima data cand au fost la Cluj au avut opt oameni la concert. Opt. Opt oameni. Nu-mi vine sa cred ca au mai fost pe la noi si eu n-am stiut.

Pentru ca am fost copii cuminti (sau nu) am mai primit cateva piese bonus, asta dupa ce anuntasera incheierea concertului . Ce mai, a fost un concert incendiar, extraordinar, legendar si restul cliseelor care se folosesc la descrierea concertelor. Sper sa mai treaca pe la noi in curand, Austria e doar la o aruncatura de bat.

Un articol de Oana Precup