Smida – cătunul din Apuseni unde își dau întâlnire jazzul și natura

de | | 3 Minute

Smida – cătunul din Apuseni unde își dau întâlnire jazzul și natura

Aflat în inima Parcului Natural Apuseni, arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din Europa, cătunul Smida găzduiește în 19 și 20 august prima ediție-pilot a Smida Jazz Festival.

Este vorba de un eveniment open-air dedicat jazzului contemporan, un festival deosebit având în vedere că se desfășoară în Parcul Natural Apuseni, cunoscut pentru frumusețea sălbatică ce se întinde pe aproximativ 76.000 de hectare. Parcul este casă și pentru peste 1.500 de peșteri, dintre care cea mai apropiată este Peștera Mare din Valea Firii (ce face parte din sistemul Humpleu). De asemenea, Parcul adăpostește ghețari subterani, dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara (aflat la aproximativ 40 de kilometri de satul Smida) și Ghețarul Focul Viu (24 de kilometri față de Smida).
La Smida Jazz Festival vor susține concerte patru trupe străine și patru trupe românești.

Cei care vor împrăștia farmecul jazzistic asupra publicului, sub cerul înstelat al cătunului Smida, vor fi: Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions, Studnitzky Quartet, Loop Doctors, Uptake Quartet, Sebastian Spanache Trio, Arcuș Trio, Exit Oz, Essential Notes. Pentru prima ediție a festivalului organizatorii au decis ca intrarea să fie liberă. De asemenea, vor amenaja zona de camping și parcare, vor pune la dispoziție mijloace de transport în comun din Cluj-Napoca spre satul Smida și înapoi.

Așadar, pe drumul înspre festival trebuie să vă potriviți ceasurile după mersul furnicilor, să vă desfaceți din balamalele grijilor, tristeții și stresului, și să lăsați natura să vă primenească trupurile și sufletele.

În satul Smida, în apropierea zonei de desfășurare a festivalului, este așezată pensiunea Smida Park, care vă oferă multe și diferite posibilități de a vă petrece timpul, putând să o alegeți pe care vi se potrivește cel mai bine.

La Pensiunea Smida Park activitățile indoor: locul de joacă pentru copii, ping-pong, darts, piscina cu sistem de înot contra curentului, jacuzzi și spa, sunt incluse în prețul cazării, nu se plătește pentru nici una dintre ele.

Smida jazz

Pentru iubitorii de natură și de aventură pensiunea Smida Park oferă fiecărui turist oportunitatea de a se relexa într-un mod plăcut, în mijlocul naturii. Familiștii pot admira peisajele de munte, din foișorul cu grătar, în timp ce copiii se pot distra în locul de joacă amenajat special pentru ei, la trambulină, leagăne sau balansoare. Turiștii care doresc mai multă mișcare au posibilitatea să desfășoare activități outdoor, precum: tirul cu arcul, tenis, fotbal, volei, baschet. Aceștia mai au la dispoziție biciclete pentru mountain biking, caiace pentru kayac-canoe, bărci, pot pescui și pot vizita Peștera Mare din Valea Firii – sistemul Humpleu, prin Humpleu Experience.

Smida jazz 2

Smida jazz 3

Turiștii care vor să cunoască resursele naturale și activitățile specifice muntelui din această perioadă pot merge la cules de zmeură și mure, fructe de pădure renumite pentru aroma lor, folosite de localnici și pentru beneficiile aduse sănătății.

Prin urmare, acest cătun cu numai 22 de suflete muntenești, ne oferă tot ceea ce are natura mai frumos, de aceea merită să-i facem o vizită, de ce nu, chiar în 19 și 20 august când va avea loc Smida Jazz Festival. Dacă nu, vă puteți bucura de el pe tot parcursul anului, cazându-vă, bineînțeles, la pensiunea Smida Park.