În Luna Tinerilor Artişti (Month of Young Musicians 23 ianuarie – 26 februarie) – primul proiect din cadrul programului Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului în 2015, Filarmonica de Stat „Transilvania” are plăcerea de a readuce pe scena muzicală a Clujului, cuplul de pianişti Sivan Silver – Gil Garburg, un duo excepţional ce s-a remarcat la nivel internaţional în peste 40 de ţări de pe 5 continente.
Orchestra Simfonică a Filarmonicii, alături de cei doi pianişti, va interpreta Concertul pentru două piane semnat de compozitorul ceh Bohuslav Martinů. Din programul serii face parte şi Simfonia nr. 3, cunoscută şi sub titlul de Eroica, de Ludwig van Beetoven, interpretată sub bagheta dirijorului de origine turcă Işin Metin, aflat pentru prima dată pe scena din Cluj-Napoca.
Month of Young Musicians propune tinerilor, şi nu numai, o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu cultural vast şi o mai bună cunoaştere a ceea ce are de oferit Capitala Tineretului în 2015, în materie de evenimente muzicale. Pentru mai multe detalii vă invităm pe website-ul oficial al Filarmonicii: www.filarmonicatransilvania.ro şi pe profilul proiectului Month of Young Musicians înscris pe platforma www.cluj2015.eu.
Işın Metin a început studiile muzicale la o vârstă timpurie în Istanbul, fiind admis în anul 1987 la Universitatea din Bilkent, Facultatea de Muzică şi Artele spectacolului. A studiat compoziţie şi dirijat cu Wojciech Szalinski şi Bujor Hoinic, primind titlul de doctor în muzică în anul 2001.
Işın Metin a lucrat cu ansambluri şi orchestre renumite începând cu anul 1996, dintre care amintim Bilkent Symphony – unde a deţinut funcţia de director artistic şi dirijor între anii 2004-2014, Orchestra Naţională a Ungariei, Orchestrele Simfonice de Stat din Turcia, Atena, Tesalonic, Kiev, Lemberg, Odessa, Filarmonica din Santiago, Chile şi Orchestra simfonică de Stat “Novo Rossiya”, Orchestra Operei de Stat din Ankara, Orchestrele de Cameră din München, Viena, Bakü şi Ansamblul modern din Bilkent, Opera Naţională Turcă, Opera Elenă şi Opera Nuovo.
A dirijat în toate regiunile din ţara natală, pe lângă marile metropole şi a realizat turnee în Berlin, Bonn, Kiel, Lübeck, Hamburg, München, Viena, Insbruck, Bakü, New Jersey, Princeton, Melbourne, Adelaide, Erbil, Lisabona, Madrid, Valencia, Zaragosa, Beijing ve Guanzhou, Dubai, Moscova, St. Petersburg, Roma, Montpellier, Aix en Provence, Cannes, Nice, Kiev, Odessa, Oslo, Santiago-Chile, Tainan, Mexico City, Guanajuato, Sao Paolo, Atena, Buenos Aires şi Budapesta.
Işin Metin a fost invitat la festivaluri precum Festivalul Internaţional de Muzică Schleswig-Holstein în 2011 la Kiel, Lubeck şi Hamburg, la ediţia a 29-a a Festivalului de Muzică IKSV de la Istanbul, la Festivalurile Muzicale de la Ankara, începând cu ediţia 25 până la 30 şi la cea de-a noua ediţie a Festivalurilor Muzicale Internaţionale de la 9th Eklisia. Cea mai recentă apariţie la un festival a fost în 2014 la BeethovenFest, unde a dirijat Simfonia a IX-a de Beethoven la Bonn, BeethovenHalle.
Işin Metin a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorilor din ţara natală precum Hasan Ferit Alnar, Yiğit Aydın, Mahir Cetiz, Ulvi Cemal Erkin, Kamran İnce, Turgut Pöğün, Cemal Reşit Rey, Fazıl Say, Ahmed Adnan Saygun, Muammer Sun, Ferit Tüzün, Hasan Uçarsu, İlhan Usmanbaş şi Tolga Yayalar.
Printre soliştii care au interpretat sub baghet sa se regăsesc Mischa Maisky, Sabine Meyer, Nicola Benedetti, Michele Crider, Nikolai Lugansky, Ayla Erduran, Boris Berezovsky, Akiko Suwanai, Gülsin Onay, Denyce Graves, Lazslo Fenyö, Schlomo Mintz, Gabor Boldoczki, Sharon Bezaly, Jean-Philippe Collard, Piere Amoyal, Fazıl Say, Nancy Weissbach, Valery Sokolov, Alexander Ghindin, Server Ganiyev, Alison Balsom, Klara Ek, Mirjam Tschopp, Valery Oistrakh, Jamie Barton, Christopher Magiera, Scott MacAllister, Ilya Gringolts, Hanno Müller Brachmann, Zack Borichevsky.
Işin Metin este recunoscut, de asemenea, pentru compoziţiile sale: Concertul pentru vioară, Simfoniile I şi II, Poemul simfonic Intuitions, 5 Schiţe simfonice, trei Cvartete de coarde, Muzică pentru cor şi coarde, suite. Între anii 2004-2014 a înregistrat peste 30 de CD-uri pentru casele de discuri EMI şi Naxos.
Ca recunoaştere pentru întreaga sa activitate şi contribuţie în domeniul muzical, Işin Metin a primit diferite premii şi menţiuni precum Medalia de Argint a „Sevda Cenap And Music Foundation”, Premiul „Henri Atat” al Fundaţiei MIMF, iar în 2009 a fost numit de către UNICEF – Turcia, Ambasador al Bunăvoinţei.
Aplaudaţi pentru „sensibilitatea lor lirică, percepţia interioară extraordinară şi măiestria copleşitoare a tehnicii” (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Duo-ul Silver-Garburg se bucură de o prestigioasă carieră internaţională în mai mult de patruzeci de ţări de pe cinci continente. Sivan Silver şi Gil Garburg au fondat formaţia în 1997 şi, în doar câţiva ani, au devenit unul dintre cele mai remarcabile duo-uri pianistice de pe scenele internaţionale, fiind aclamaţi cu entuziasm atât de critici, cât şi de public.
Numeroasele concerte i-au dus pe scene celebre, printre care Carnegie Hall, Lincoln Center, Filarmonica şi Konzerthaus din Berlin, Gewandhaus Leipzig, Sydney Opera House, Finlandia Hall, Beijing National Radio, Noul Auditorium din Roma, Teatro Colon şi Palacio Nacional de Bellas Artes.
Au participat la festivaluri, ca Schleswig-Holstein Music, Israel Festival, Festivalul de vară din Tokyo, Festivalul din Kremlin, Cervantino, Festivalul de Iarnă din Riga, Festivalul de Muzică de Cameră din Oslo, Săptămânile Muzicale Europene din Passau, Zilele Muzicii Contemporane din Dresda şi la ediţia cu nr. 47 a Festivalului Internaţional Toamna Muzicală Clujeană în 2013 etc. Cei doi pianişti au cântat cu numeroase orchestre, dintre care enumerăm doar Filarmonica din Israel, Orchestra Simfonică „Fedoseyev”, Orchestra Radio NDR, Orchestra Simfonică din Melbourne, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Filarmonica din Mexic.
Repertoriul celor doi tineri artişti include lucrări mai puţin cunoscute ale marilor compozitori ai secolelor XIX-XX, precum şi lucrări contemporane, dedicate lor. Pe lângă cariera lor solistică, Sivan Silver şi Gil Garburg îşi conturează o frumoasă activitate pedagogică. Au ţinut cursuri de măiestrie la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova, la Academia de Muzică „Sibelius” din Helsinki şi la Conservatorul din Beijing. De asemenea, sunt artişti în rezidenţă la Academia Naţională de Muzică din Australia. Începând cu octombrie 2001, ei sunt şi cadre didactice la Hannover Musikhochschule din Germania.