Sisteme de încălzire ultra-moderne
Unul dintre subiectele noastre preferate este cel al sistemelor de încălzire și al eficienței de care dau deja dovadă. Dacă în prezent ne putem încălzi și electric, dar și consumând gaze naturale prin sisteme cu centrale termice, încălzire în pardoseală și alte câteva soluții eficient, viitorul arată chiar mai bine decât atât. Centralele termice probabil vor dispărea sau cel puțin se vor adapta la noile moduri tehnologii. Haide să vedem împreună cum arată câteva dintre sistemele de încălzire din viitor.
Încălzire cu tehnologie geotermică
Clădirile mari și blocurile vor putea fi încălzite din nou la comun, dar mult mai eficient și cu energie mult mai accesibilă din toate punctele de vedere. Tehnologia de încălzire geotermică presupune preluarea căldurii naturale a Pământului prin conducte instalate la adâncimi mari. Căldura extrasă din Pământ poate încălzi spații foarte mari și clădiri cu zeci de locuințe, iar costurile de operare sunt mult mai scăzute.
Încălzire pe bază de Hidrogen
Este posibil ca urmatoarea tehnologie de încălzire asemănătoare cu cele de la o centrală clasică Ariston Clas One wifi să fie cea pe bază de hidrogen. Vaillant este unul dintre producătorii de centrale termice care deja a folosit tehnologia disponibilă pentru a crea tehnologia IoniDetect de pe modelele ecoTEC plus, centrale care pot funcționa cu un amestec de 80% gaz și 20% hidrogen. Nu mai durează mult până când vom profita de sisteme mult mai performante care vor da dovadă de o eficiență mult mai mare.
Încălzire cu aer cald
Încălzirea prin aer cald nu este o noutate, dar cu siguranță vom vedea în viitor cum pompele de căldură care extrag aer din exteriorul spațiilor și o transferă în interior vor fi din ce în ce mai îmbunătățite. Dacă nu ar fi atât de mari consumatoare de energie electrică, probabil că sistemele de încălzire cu aer cald ar fi mult mai folosite decât cele pe bază de combustibil.
Încălzire în Infraroșu
Pentru că majoritatea sistemelor și soluțiilor de încălzire în infraroșu sunt destul de costisitoare, utilizatorii din România nu sunt încă deschiși la a folosi panouri radiante de exemplu. O centrală termică Motan condens plus 100 25 va fi întotdeauna o alternativă mai sigură pentru România. Panourile radiante însă nu fac altceva decât să câștige popularitate. Putând fi montate atât pe pereți cât și pe tavan, un panou de 1100W putând încălzi chiar și o suprafață de 24m2. Facturile sunt mai mici chiar și cu 50% în cazul utilizării acestor panouri.
Concluzie
Centralele termice nu vor fi alături de noi pentru foarte mult timp, dar cu siguranță au avut un impact suficient de mare pentru a ne raporta la ele cu fiecare barieră pe care o spargem. Tu ce sistem crezi că va fi mai popular?