De la vis din copilărie la primul sirop românesc certificat internațional

de | | 5 Minute

De la vis din copilărie la primul sirop românesc certificat internațional

Drumul de la copilul care creștea un vis măreț de a cultiva zmeură la tânărul care astăzi produce primul sirop românesc certificat internațional este dificil, dar frumos. Povestea familiei Căpușan începe în toamna anului 2015 în comuna Borșa, județul Cluj, unde, urmându-și visul din copilărie, Paul Căpușan, fiul cel mare, face primul pas în a-și îndeplini dorința de a înființa o plantație de zmeur.

Cu trecerea anilor, plantația a început să rodească tot mai mult, iar familia Căpușan a decis, în primăvara anului 2018, să proceseze zmeura obținută. Așa s-a născut Delicium, prima gamă oficială de siropuri preparate la rece din România, debutând cu siropul de zmeură, apoi fiind precedat de numeroase alte sortimente. Astăzi, siropul lor este primul sirop din România certificat Superior Taste Award eliberat de ITI (International Taste Institute Bruxelles).

sirop românesc certificat internațional

Sirop cu adevărat sănătos și gustos

Ca și metodă de procesare, s-a avut în vedere obținerea unui sirop cu adevărat sănătos și gustos, acest lucru putându-se obține datorită unei cantități ridicate de fruct (41% în cazul de față) care prin prepararea la rece (fără tratament termic) își menține întreaga valoare nutritivă, medicinală și gustativă a fructului proaspăt.

sirop românesc certificat internațional

Prin procesarea fructelor, aceștia au urmărit aducerea de plus-valoare fructelor și de a închide cercul producție-procesare-vânzare, piața de desfacere fiind în primă fază târgurile cu profil agricol din județul Cluj.

Delicium

 

Primul sirop românesc certificat internațional la Bruxelles

În urma notelor pozitive primite de la clienți asupra siropurilor, dar în special asupra siropului de zmeură și datorită calității net superioare altor siropuri de pe piață, Paul a văzut oportunitatea de a trimite siropul la Bruxelles, la cel mai important institut de testare a calității produselor alimentare din lume, și anume, la ITI (International Taste Institute), unde urma să fie testat organoleptic.

S-au avut în vedere de către o comisie formată din 200 dintre cei mai mari bucătari și somelieri din lume următoarele criterii: aspectul, culoarea, consistența, mirosul, gustul, aroma și interacțiunea dintre acestea. Jurații și-au exprimat punctul de vedere asupra produsului neinfluențați, aceștia testând produsele fără a avea cunoștințe cu privire la proveniența produsului sau a producătorului în cauză.

sirop românesc certificat internațional

Siropul de zmeură Delicium, primul sirop românesc certificat internațional

Dacă calitățile gustative ale produsului satisfac papilele gustative ale degustătorilor, aceștia oferă punctaje pentru aspectele sus menționate iar în funcție de punctajul obținut (0-100), produsele pot primi stele ITI (70-80 puncte= o stea, 80-90 puncte= două stele respectiv trei stele la peste 90 de puncte).

 

“Stelele Superior Taste Award” sunt considerate “stelele Michelin ale alimentelor”.

Siropul de zmeură Delicium, de această dată evaluat de reprezentanții gastronomiei mondiale, a fost medaliat cu două stele, fiind considerat de ei un produs remarcabil. Este primul sirop din România cu o certificare atât de înaltă la nivel global.

sirop românesc certificat internațional
Gala de premiere Superior Taste Award

Primul sirop românesc certificat internațional, produs din 16 soiuri de zmeură

În urma rezultatelor obținute, rezultate foarte încurajatoare pentru tânăra afacere de familie, familia Căpușan dorește să-și îmbunătățească tot mai mult calitatea produselor, iar în viitor să trimită institutului de certificare și alte sortimente de sirop sau dulceață.

Cele 16 soiuri de zmeură pe care le cultivă Paul Căpușan sunt sursa savuroasă din care se face renumitul sirop românesc certificat internațional. Acestea sunt crescute cu deosebită grijă și atenție, apoi procesate în făbricuța în care lucrează în jur de 5-6 oameni. Bineînțeles, în perioada de recoltare se adună până la 20 de zilieri care muncesc cu spor pentru a strânge delicioasele fructe ce urmează a fi procesate și transformate în siropuri.

sirop românesc certificat internațional

Povestea de succes a produselor de calitate Delicium

Aceasta este una din poveștile de succes, dar știind câte produse de calitate există în România, cei de la Delicium doresc să încurajeze producătorii români să se afirme atât în țară cât și pe plan internațional prin astfel de institute de certificare care ajută la creșterea vizibilității pe piață.

 

După ce a renunțat la facultatea de arhitectură pentru a-și vedea visul din copilărie împlinit, Paul Căpușan este acum unul dintre cei mai importanți producători locali de zmeură, aronia și fructe de goji. Colaborarea cu Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” este de asemenea un succes pentru business-ul pornit de tânărul care încurajează consumul de alimente locale și naturale.

sirop românesc certificat internațional

„Ține-ți prietenii aproape și fermierii și mai aproape, consumă produse locale!”, este de părere Paul, reprezentantul Delicium – Jams & Syrups.

Delicium 3

Picnic în zmeuriș pentru iubitorii de produse naturale

Pentru a sărbători succesul internațional, familia Căpușan organizează pe data de 13 iulie un „Picnic în zmeuriș”, primul eveniment care va avea loc în ferma Delicium – Jams and Syrups. Cei 100 de invitați așteptați se vor putea bucura împreună cu toată familia de cea mai gustoasă și mai proaspătă zmeură, într-un loc superb, în mijlocul naturii.

La eveniment vor fi pregătite bucate din produse locale de calitate și nu vor lipsi activități precum pescuit, badminton, volei sau plimbări până la „holombrui”, un loc de unde se poate admira o priveliște de ansamblu a zonei.

sirop românesc certificat internațional

Delicium, succesul unui vis din copilărie

Fermă cu o echipă și o mentalitate foarte tânără, Delicium este locul unde putem descoperi savoarea de altădată a fructelor și produselor naturale realizate din roadele pământului, și nu numai. Îmbunătățind rețetele transmise din generație în generație și utilizând fructe atent selectate, familia Căpușan promovează tradiția celor mai gustoase și hrănitoare dulcețuri și siropuri preparate la rece.

Delicium 2

Un vis de copil transformat într-una dintre cele mai de succes ferme din județul Cluj, o cultură impresionantă de zmeură, fructe de goji și aronia în continuă dezvoltare, Delicium va ajunge din ce în ce mai sus și în cât mai multe topuri internaționale. Îi admirăm și ne bucurăm că există asemenea inițiative inedite și demne de povestit mai departe. 🙂

***

Articol realizat cu sprijinul Proiectului Plaiuri Noi, prin care am participat la un tur turistic informal în câteva comune și obiective mai puțin cunoscute din cadrul GAL-ului Someș Transilvan.