Cum îţi dai seama că te confrunţi cu sindromul de tunel carpian?

de | | 2 Minute

Sindromul de tunel carpian

Există o serie de contexte medicale care pot genera complicaţii severe la nivelul palmelor, braţelor, umerilor şi spatelui. Procesul de îmbătrânire, specificul anumitor activităţi repetitive, precum şi postura vicioasă a corpului, pot contribui la manifestarea simptomelor specifice anumitor afecţiuni ale palmelor, membrelor şi coloanei vertebrale.

Simptomele manifestate la nivelul palmelor

Există o serie de afecțiuni medicale manifestate prin amorţeală la nivelul palmelor, senzaţii de arsură şi furnicături, lipsa forţei şi chiar durere. Simptomele pot fi localizate la nivelul palmelor, în special al degetelor, însă durerea poate fi resimţită în tot antebraţul.

Atunci când te confrunţi cu o astfel de simptomatologie şi somnul îţi este tulburat de dureri şi amorţeli resimţite la nivelul palmelor şi braţelor, dacă nu ai forță sau ai senzație de disconfort constant, este recomandat un control de specialitate. O programare la medicul neurochirurg este esenţială pentru stabilirea unui diagnostic prompt şi corect, dar şi pentru a putea beneficia de cele mai eficiente căi de tratament.

Ce este tunelul carpian?

Tunelul carpian este pasajul îngust dintre palmă şi încheietură. Este locul în care se află nervul median şi tendoanele flexoare care au rolul de a asigura flexibilitatea degetelor palmei. Sindromul de tunel carpian apare atunci când are loc o inflamație a țesutului care înconjoară aceste tendoane. Presiunea care este exercitată asupra nervului median din cauza inflamației se va manifesta prin amorţeli la nivelul degetelor, dureri în palmă şi antebraţ, plus rigiditatea degetelor.

Dacă tendoanele şi ligamentul transvers carpian sunt afectate și nu mai funcţionează corect, probleme mai grave nu vor întârzia să apară. Acest context medical este generat în mod natural de procesul de îmbătrânire, dar este susţinut, amplificat şi accelerat de mişcări repetitive şi constante care solicită palma.

Tratamente şi intervenţii

O diagnosticare rapidă efectuată într-un cabinet de specialitate permite stabilirea celei mai bune formule de tratament medicamentos. Însă, asupra unui caz mai sever, medicamentele nu au un potenţial mare de acţiune. Pentru situaţiile grave, cea mai sigură, rapidă şi eficientă soluţie este reprezentată de endoscopia ULTRA Minim Invazivă.

Această procedură presupune divizarea ligamentului transversal carpian cu ajutorul unui bisturiu special, printr-o incizie de doar un centimetru. Este o procedură foarte bine tolerată, iar recuperarea este una rapidă. Un alt avantaj major al acestei proceduri moderne este legat de estetică, întrucât datorită inciziei de mici dimensiuni, cicatricea nu va fi foarte vizibilă după vindecare.


Articol publicitar