Care sunt simptomele herniei de disc cervicale?

de | | 2 Minute

Care sunt simptomele herniei de disc cervicale?

O hernie de disc cervicală se produce atunci când o parte din discul intervertebral se rupe și formează o hernie. Hernia de disc provoacă astfel dureri și comprimă nervii rahidieni. În acest caz, durerile pot să fie resimțite în ceafă, umeri, brațe, mâini sau degete.

Cu un bun tratament, pacienții se pot vindeca de hernie de disc cervicala în aproximativ șase săptămâni.

Ce este hernia de disc cervicală?

O hernie de disc este un fragment de disc intervertebral care este împins înspre canalul rahidian de o deșirare sau o ruptură a inelului.

Discurile intervertebrale sunt elemente care amortizează, compuse între 66%- 86% din apă. Se află între fiecare vertebră a coloanei, de la cele cervicale la cele lombare.

Din cauza unor deplasări, discul poate comprima nervii rahidieni, provocând dureri severe uneori în ceafă, dureri care pot ajunge în umeri, brațe, mâini și degete.

Care sunt simptomele?

Simptomele pot să fie variate, la fel ca în caz de stenoza spinala, în funcție de discul atins și de rădăcina nervoasă care este comprimată sau iritată. Herniile de disc cervicale se regăsesc cel mai adesea între vertebrele cervicale C5/C6 și C6/C7.

În general, simptomele sunt următoarele:

  • Dureri cervicale și/sau de brațe.
  • Ceafă rigidă cu dificultatea de a se întoarce sau a flexa cotul.
  • Dureri care coboară în brațe, în mâini sau degete.
  • Dureri de cap, migrene sau vertij asociat.
  • Simptome accentuate de tuse, de strănut și compresie axială.

Care sunt complicațiile unei hernii de disc cervicale?

Chiar dacă este dureroasă, hernia de disc cervicală duce destul de rar la complicații. Fibrele nervoase, comprimate, atunci când sunt mai sensibile, se pot recupera destul de bine după ce discul a revenit la loc.

Și totuși, în unele cazuri, hernia poate afecta fibrele nervoase care comandă mușchii. Acestea se pot recupera destul de greu din compresie, fapt ce poate duce la o paralizie durabilă. În acest caz, este nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă.

Planul de tratament pentru o hernie de disc cervicală va fi stabilit de medicul specialist împreună cu pacientul și va depinde de mai mulți factori, mai ales în funcție de gravitatea simptomelor, de activitatea desfășurată și în funcție de modul în care este afectat stilul de viață.

Dacă durerea de spate sau de gât este prezentă de ceva ani, dacă starea ta se deteriorează constant, dacă simți dureri care iradiază în brațe sau picioare s-ar putea să suferi de o hernie de disc cervicală. Un ajutor de preț este, fără doar și poate, medicul specialist.


Articol publicitar